Riksbanksfullmäktige

I den här artikeln kommer vi att undersöka frågan om Riksbanksfullmäktige på djupet och ta upp dess huvudaspekter, implikationer och möjliga lösningar. Vi kommer att fördjupa oss i dess historiska ursprung, såväl som dess relevans idag, och analysera de olika perspektiv som finns på frågan. Likaså kommer vi att undersöka de utmaningar och möjligheter som Riksbanksfullmäktige innebär inom olika områden, vare sig de är personliga, sociala, ekonomiska, politiska eller kulturella. Genom ett multidisciplinärt tillvägagångssätt strävar vi efter att erbjuda en heltäckande och uppdaterad vision av Riksbanksfullmäktige, för att uppmuntra till reflektion och informerad debatt kring detta ämne av stor relevans i det samtida samhället.

Riksbanksfullmäktige är styrelsen i Sveriges riksbank.

Fullmäktige är riksdagens metod att utöva kontroll över riksbanken, vilken annars har en självständig roll gentemot politikerna i riksdagen och regeringen.

Antalet ledamöter i riksbanksfullmäktige är 11 stycken och lika många suppleanter, vilka väljs av Sveriges riksdag. Tidigare var antalet sju.

Riksbanksfullmäktige utser i sin tur direktionen som, under ledning av riksbankschefen, leder riksbankens verksamhet och fattar beslut om penningpolitiken i Sverige. Ledamöterna har traditionellt titeln "bankofullmäktig". Fullmäktige beslutar även om riksbanksledningens löne- och anställningsvillkor.

Ordförande i riksbanksfullmäktige

Se även

Noter

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1939). Svensk uppslagsbok. Bd 3. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 34 
  2. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000
  3. ^ ”Riksbanksfullmäktige”. www.riksbank.se. https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/organisation/riksbanksfullmaktige/. Läst 22 oktober 2022. 

Externa länkar