Riddersberg

I den här artikeln kommer vi att analysera på djupet Riddersberg, ett ämne av stor relevans och intresse idag. Från dess ursprung till dess påverkan på dagens samhälle har Riddersberg skapat debatt och växande intresse bland experter och allmänhet. Under de kommande raderna kommer vi att utforska de olika aspekterna kring Riddersberg, från dess historiska betydelse till dess inflytande inom olika områden av det dagliga livet. Dessutom kommer vi att undersöka olika perspektiv och åsikter om Riddersberg, i syfte att erbjuda en fullständig och objektiv bild av detta ämne.

Riddersbergs herrgård invid Rogbergasjön, 2013.

Riddersberg är en herrgård i Rogberga socken, Jönköpings kommun.

Riddersberg utgjorde tidigare Rogberga norrgård. Vid mitten av 1600-talet köptes gården av Israel Isaksson, adlad Ridderhielm, som 1661 gjorde den till säteri med namnet Riddersberg. Den såldes senare till Håkan Ridderståhle. Efter ytterligare ägarbyten innehades den av släkterna von Schaeij, Lemchen, von Geyerfelt och Ribbing.

Nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1860–1861 av Peder Arvid Ribbing. Under sin tid som ägare utvecklade han Riddersberg till ett mönsterjordbruk.

Byggnaden ägdes senare av Jönköpings läns landsting. Den arrenderades ut till av konstnären Calle Örnemark, som lät uppföra en konstpark vid säteriet.

År 1994 ägdes Riddersberg av Mats och Kerstin Hultgren till 2007. Därefter blev skulpturparken riven.

Källor

  1. ^
  2. ^ Sällsamheter i Småland del 3, s. 56.
  3. ^