I dagens värld har Region Skåne blivit ett ämne med stor relevans och debatt. Med teknikens och globaliseringens framsteg har Region Skåne tagit en oväntad roll och genererat motstridiga åsikter och olika ståndpunkter. Det råder ingen tvekan om att Region Skåne har påverkat olika aspekter av samhället, från politik till ekonomi, inklusive kultur och det dagliga livet. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Region Skåne och diskutera dess inflytande idag, såväl som dess möjliga konsekvenser i framtiden. Genom ett tvärvetenskapligt förhållningssätt kommer vi att närma oss Region Skåne ur flera perspektiv med målet att bättre förstå dess omfattning och innebörd i det samtida samhället.
Region Skåne, tidigare Skåne läns landsting, är regionkommunen i Skåne län. Regionen ansvarar, som alla regioner, främst för hälso- och sjukvård. Region Skåne har också ett samordningsansvar för det regionala utvecklingsarbetet i länet med frågor som infrastrukturplanering, näringslivsutveckling, miljö- och planeringsstrategiskt arbete samt interregionalt samarbete. Regionen ansvarar också för kollektivtrafiken inom länet och bedriver även kulturell verksamhet.
Administrativ historik
Sedan Kristianstads län och Malmöhus län från den 1 januari 1997 slagits samman till Skåne län var det 1999 dags även för landstingen att gå samman. Från Malmö kommun, som dittills stått utanför landstinget, överfördes sjukvård och annan landstingsverksamhet.
Till skillnad från andra regioner har Region Skåne beslutat anta ett heraldiskt vapen. Detta vapen är en variant av den kända Skånegripen. Vapnet visar ett gyllene griphuvud på blå botten, till skillnad från länsvapnet och landskapsvapnet som har rött och guld som tinkturer.
Region Skånes regionala utvecklingsnämnd är Skånes regionala kollektivtrafikmyndighet. Skånetrafiken är Skånes trafikhuvudman och är en förvaltning inom Region Skåne. Skånetrafiken planerar, marknadsför och upphandlar den lokala kollektivtrafiken inom Skåne län. Trafiken utförs av entreprenörer.
Skånehuset i Kristianstad var det politiska sätet för regionen till och med 2014.
Region Skåne är, som alla regioner, en politiskt styrd organisation med regionfullmäktige som högsta beslutande organ. Regionstyrelse har det verkställande politiska ansvaret och bereder ärenden som behandlas i fullmäktige. Regionfullmäktige, regionstyrelsen och flera av nämnderna sammanträder i Rådhus Skåne i Kristianstad.
Under fullmäktige lyder facknämnder som ansvarar för de enskilda sakområdena inom regionens verksamheter: Hälso- och sjukvårdsnämnden, Regionala utvecklingsnämnden, Kollektivtrafiknämnden, Psykiatri- Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden, Servicenämnden, Kulturnämnden, Patientnämnden, Primärvårdsnämnden. Under Hälso- och sjukvårdsnämnden finns också sju stycken sjukhusstyrelser: Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Landskrona, SUS (Skånes Universitetssjukhus Malmö-Lund), Trelleborg, Ystad och Ängelholm.
Till nämnderna finns dessutom kopplade så kallade beredningar med visst mandat att lägga fram förslag för nämndernas, regionstyrelsens och regionfullmäktiges beslut: Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar, Folkhälsoberedningen.
Politik
I Region Skåne styr Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna.
Region Skåne är till fullmäktigevalet indelat i sex valkretsar kallade Mellankretsen, Nordostkretsen, Nordvästkretsen, Sydostkretsen, Sydvästkretsen I och Sydvästkretsen II[5] till skillnad från Skåne läns fyra valkretsar i riksdagsvalet.