Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Ramp (TV-program), som har varit föremål för intresse och studier av olika discipliner över tiden. Ramp (TV-program) har utövat ett betydande inflytande på olika aspekter av samhälle, kultur och historia, och satt sin prägel på människors liv och utvecklingen av samhällen. Genom en detaljerad analys kommer de olika dimensionerna och perspektiven kring Ramp (TV-program) att utforskas, vilket ger läsaren en heltäckande och berikande vision av detta ämne som är så relevant idag. Genom att sammanställa forskning, vittnesmål och expertutlåtanden är syftet att bidra till kunskapen och förståelsen av Ramp (TV-program), ge läsaren nödvändiga verktyg för att reflektera och bilda sig en egen bedömning i frågan.
Ramp är ett TV-program som riktar sig till grundskoleelever i årskurs 7-9 och produceras av Utbildningsradion. Det tar upp olika ämnen som till exempel droger, mobbning, parrelationer, ryktesspridning, rån, föräldrar och sexuella övergrepp. Det sändes på SVT 2001–2010. Följande personer har varit programledare: Tobias Lundén, Kajsa Antonell, Emil Nikkhah, Ayla Kabaca, Samanda Ekman och senast Nisse Edwall. 2010 var Nour El Refai bisittare. Från och med 2008 gästade sexualupplysarna Reyhaneh Ahangaran och Luis Lineo från RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) regelbundet studion för att bland annat besvara tittarfrågor. Programmet sändes även i en version på teckenspråk.
Första säsongen skapades till stor del av tittarna via webben. Unga debatterade i studion och det visades kortfilmer, konst, animationer och poesi som ungdomar skickade till redaktionen. Programmet fick sedan ny prägel. Kända personer bjöds in för att berätta om sina personliga erfarenheter och ge råd.