I dagens värld spelar Rallycross en avgörande roll i vårt samhälle. Från dess påverkan på ekonomin till dess påverkan på populärkulturen har Rallycross varit föremål för ständig debatt och analys. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Rallycross och dess relevans i våra dagliga liv. Från dess ursprung till dess nuvarande utveckling kommer vi att undersöka hur Rallycross har format den värld vi känner. Dessutom kommer vi att överväga dess framtida konsekvenser och hur det skulle kunna fortsätta att förändra vårt samhälle i årtionden framöver.
Rallycross, hastighetstävling med specialutrustade bilar på sluten bana med grus- och asfaltsunderlag. Banans längd är cirka 1 000 meter. En rallycrosstävling består av ett eller flera heat med flera bilar. En tävling består av flera heat med sammanräkning av uppnådda resultat, fram till semifinaler och finaler.
Den första rallycrosstävlingen, för särskilt inbjudna rallyförare, ägde rum 4 februari 1967 på Lydden Hill Race Circuit utanför Dover i Storbritannien och vanns av den blivande Monte Carlo-vinnare 1968 och sedermera formel 1-föraren Vic Elford.
Den första svenska rallycrosstävlingen ägde rum 17 oktober 1971 i Hedemora och vanns av rallystjärnan Per Eklund i sin Saab V4. Den hittills mest framgångsrike rallycrossföraren är Kenneth Hansen från Götene, som vann FIA:s europeiska mästerskap för rallycrossförare 14 gånger innan han avslutade karriären 2011.
Sporten fick VM-status 2014. Svenska förare har tagit medaljer alla år och från 2016 har samtliga världsmästare varit svenska: 2016 Mattias Ekström, 2017 och 18 Johan Kristoffersson, 2019 Timmy Hansen och 2020 samt 2021 åter igen Johan Kristoffersson (tredje och fjärde titeln).
Internationell klass
Fyrhjulsdrift
Rx2 - i serien RallyX och SM Supercar Lites
Internationell klass
Enhetsbilar med fyrhjulsdrift.
Rx2e (introduceras i EM/VM 2021)
Internationell klass
Första eldrivna rallycrossklassen
Enhetsbilar med grunderna från Rx2.
Internationell klass
Framhjulsdrift
Supercar Lites
Internationell klass
Enhetschassi med fyrhjulsdrift
Fram- eller bakhjulsdrift
Fram- eller bakhjulsdrift
Fram- eller bakhjulsdrift
Tekniskt reglemente enligt 2150
Fram- eller bakhjulsdrift