I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den spännande världen av Rädda biblioteken. Oavsett om det är en person, ett aktuellt ämne, ett historiskt datum eller något annat relevant element kommer vi att försöka utforska på djupet olika aspekter relaterade till Rädda biblioteken. För att ge en heltäckande och berikande vision kommer vi att ta upp olika synvinklar, analysera möjliga implikationer och konsekvenser samt försöka erbjuda ett kritiskt och reflekterande perspektiv på Rädda biblioteken. Vi hoppas att den här artikeln kommer att vara av intresse för dem som vill utöka sin kunskap om detta ämne och att den kan väcka inte bara nya idéer utan också konstruktiva diskussioner kring Rädda biblioteken.
”Rädda biblioteken” var en kulturpolitisk kampanj under 1990-talets första hälft. Initiativtagare var Sveriges Författarförbund.
Bakgrunden till rörelsen var ”den dåvarande borgerliga regeringens planer att dra ner på biblioteksverksamheten, avgiftsbelägga boklån samt lägga ner ett antal biblioteksfilialer i samband med den ekonomiska krisen i början på 1990-talet.” De involverade organisationerna och föreningarna, som fick stöd av en stark folklig opinion, framförde kraven: Stoppa biblioteksslakten, Försvara de fria boklånen och Stifta en svensk bibliotekslag. Bland annat insamlades 600 000 namnunderskrifter till stöd för stiftandet av en bibliotekslag.
År 1994 fick Sverige åter en socialdemokratisk regering och år 1996 antogs en bibliotekslag, som trädde i kraft 1997 och som angav att bibliotekslån skulle vara avgiftsfria och att alla kommuner skulle ha ett folkbibliotek. Detsamma gällde för bibliotekslagen från 2013.
|