Qana

I dagens värld har Qana blivit ett ämne av stor betydelse och intresse. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess relevans på arbetsplatsen eller dess påverkan på populärkulturen, har Qana lyckats fånga uppmärksamheten hos ett brett spektrum av människor. Från experter på området till allmänheten har Qana positionerat sig som ett ämne för ständig diskussion och debatt. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna och perspektiven relaterade till Qana, för att ge en fullständig och detaljerad analys av dess betydelse idag.

Qana (arabiska: قـانـا) är en by i södra Libanon, sydöst om staden Tyros.

Gravar för de dödade i attacken 30 juli 2006 .

Historia

Byn fanns redan i antikens Kanaan och namnet är belagt sedan faraonisk tid. I början av 1990-talet hävdade den libanesiske historie och filosofiprofessorn Youssef Hourani att Qana var platsen för Bröllopet i Kana som beskrivs i Johannesevangeliet 2:1-11 som platsen för Jesus första mirakel. Uppgifterna uppmärksammades när påven bjöds in till platsen och senare besökte den i maj 1997.

Den 18 april 1996 besköts byn av israeliskt artilleri under dess sexton dagar långa krig mot Libanon. 106 människor som sökte skydd i en FN-bas dödades, medan 120 ytterligare skadades, varav fyra UNIFIL-soldater.

Den 30 juli 2006 bombade Israel ett bostadsområde i Qana. Polismyndigheten i Libanon uppger att minst 54 civila dödades, varav minst 37 barn. Enligt uppgifter till Sky News var flera av offren handikappade barn som sökt skydd i den byggnad som var huvudmålet för attacken. Senare skrevs dödssiffran ner till 28 personer.

Israel hävdar att Hizbollah använde civila hus i Qana för att avfyra raketer mot Israel.

Se även

Noter