Psilomelan

I dagens värld har Psilomelan blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Oavsett om det är ett aktuellt ämne, en framstående personlighet eller en relevant händelse, väcker Psilomelan nyfikenhet och uppmärksamhet hos individer från olika bakgrunder och kulturer. Dess inverkan och relevans överskrider gränser och generationer, vilket gör det till ett ämne av universell relevans. I den här artikeln kommer vi att grundligt utforska Psilomelan och analysera dess inflytande på världen idag. Genom olika perspektiv och evidens kommer vi att till fullo söka förstå den betydelse och inverkan som Psilomelan har på det samtida samhället.

Psilomelan
Exempel på psilomelan.
KategoriMineral
Kemisk formelBa(Mn2+)(Mn4+)8O16(OH)4 eller (Ba,H2O)2Mn5O10
FärgSvart med grå pyrolusita band
KristallstrukturMonokliniskt
SpaltningIngen
BrottConchoidalt och ojämnt
Hårdhet (Mohs)5,0 – 6,0
GlansHalvmetallisk
Polerad glansGlaskropp
TransparensOgenomskinlig
StreckfärgBrunsvart
Specifik vikt3,7 – 4,7
LöslighetLöslig i saltsyra

Psilomelan, även känd som svart hematit, är ett svart mineral, som huvudsakligen består av hydratiserad manganoxid, där en del mangan ofta är ersatt med andra grundämnen såsom barium och kalium.

Egenskaper

Psilomelan är amorf och uppträder som botryoidala och stalaktiska massor med en slät, skinande yta och halvmetallisk lyster. På grund av sin amorfa karaktär innehåller mineralet ofta blandade föroreningar såsom järnhydroxider. Den är löslig i saltsyra under utvecklling av klorgas.

Dendritisk psilomelan på sten

Förekomst

Mineralet förekommer ofta tillsammans med andra manganfyndigheter.

Det finns på många orter, och som exemplar kan nämnas Lostwithiel i Cornwall , Brendon Hills i Somerset , Hoy i Orkney , Sayn nära Koblenz och Crimora i Virginia.

Användning

Psilomelan är en vanlig och viktig manganmalm med samma kommersiella tillämpningar som pyrolusit. Brytning tillsammans med pyrolusit sker i Vermont , Virginia , Arkansas och Nova Scotia.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Psilomelane, 13 mars 2012.