Polyfenol

Numera har Polyfenol blivit ett ämne av allmänt intresse som har fångat en bred allmänhets uppmärksamhet. Relevansen av Polyfenol har genererat en debatt som sträcker sig från politiska och sociala sfärer till vardagliga samtal. I decennier har Polyfenol varit föremål för studier och forskning inom olika kunskapsområden, vilket har gett upphov till stor samlad kunskap om dess betydelse och inverkan på det moderna samhället. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Polyfenol och dess inflytande på våra dagliga liv, och analysera dess utveckling över tid och dess framtida implikationer.

Polyfenoler i olika frukter och grönsaker.

Polyfenoler är en kemisk ämnesklass som återfinns i växter. Den kännetecknas av att molekylerna innehåller flera fenolgrupper (hydroxigrupper bundna till bensenringar). De delas ytterligare in i grupperna tanniner, fenylpropanoider och flavonoider. Polyfenoler anses vara antioxidanter och är det som ger bär, frukt och grönsaker sin färg, doft och smak.

Fenolföreningar
Kolskelett Klass Exempel Struktur Ursprung
C6 Enkla fenoler hydrokinon Mjölon
C6-C1 Hydroxibensoesyror parahydroxibensoesyra Kryddor, jordgubbar
C6-C3 Hydroxykanelsyror parakumarinsyra Tomater, vitlök
Kumariner Umbelliferon Morötter, koriander
C6-C4 Naftokinoner juglon
Valnötter
C6-C-C2 Stilbenoider trans-resveratrol
Druvor
C6- C3-C6 Flavonoider i bred bemärkelse kaempferol
Jordgubbar
Isoflavonoider daidzein
Sojabönor
Antocyaniner dalfiniol
Dalbergia sissoo , röda bär
(C6- C3) 2 Lignaner enterodiol
Tarmbakterier, lin
(C6-C3) n Ligniner
Trä, stenfrukter
(C6-C3-C6)n Kondenserade tanniner procyanidin Druvor, persimon

Källor

  1. ^ Henrik Ennart (8 december 2020). ”Verkar finnas fog för att ”äta i regnbågens färger””. SvD. https://www.svd.se/gatan-polyfenoler-verkar-fa-en-forklaring. Läst 18 september 2021. 
  2. ^ Sarni-Manchado, Pascale (2006). Les polyphénols en agroalimentaire. Paris: Éditions Tec & Doc. ISBN 978-2-7430-0805-5 
  3. ^ Bruneton, Jean (2009). Pharmacognosie: phytochimie et plantes médicinales. Cachan: Lavoisier. ISBN 978-2-7430-1188-8