Polisdirektör

I dagens värld är Polisdirektör ett ämne som har fått stor relevans på grund av dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. Med teknologins framsteg och globaliseringen har Polisdirektör blivit allt viktigare i dagens samhälle. Från politik till ekonomi, genom kultur och utbildning, har Polisdirektör väsentligt påverkat utvecklingen av olika områden. I den här artikeln kommer vi att noggrant utforska betydelsen av Polisdirektör och dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet.

Polisdirektör är en tjänstegrad inom polisen i flera länder.

I Norge är det rikspolischefens grad, och i Danmark och Finland är det grad direkt under den högsta polischefen.

I Sverige så är det den tredje högsta tjänstegraden och i Polismyndighetens författningssamling beskrivs graden som en "Polismästare på ledningsnivå 5 samt efter särskilt beslut av rikspolischefen." Anledningen till att polismästare nämns är att polisdirektör inte finns upptagen i Polisförordningens §2 som definierar vem som anses vara polisman.

Gradbeteckningar

Se även

Referenser

  1. ^ ”Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om polisens uniformer (PMFS 2022:10 FAP 798-1)”. polisen.se. Polismyndigheten. 2022. https://polisen.se/SysSiteAssets/forfattningssamling/fap-nummer/fap_798_1_pmfs_2022_10.pdf. Läst 10 januari 2024. 
  2. ^ ”Polisförordning (2014:1104)”. riksdagen.se. Svensk författningssamling. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/polisforordning-20141104_sfs-2014-1104/. Läst 10 januari 2024. ”2 § Med polisman avses vid tillämpning av lag eller förordning rikspolischefen, säkerhetspolischefen, biträdande säkerhetspolischefen, polismästare, polisöverintendent, polisintendent, polissekreterare, poliskommissarie, polisinspektör och polisassistent. Detsamma gäller en polisaspirant under tjänstgöringstid vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen.”