Plantryck

Idag är Plantryck ett mycket relevant ämne som har fångat uppmärksamheten hos ett brett spektrum av publik. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess relevans inom det vetenskapliga området eller dess påverkan på populärkulturen, är Plantryck ett ämne som inte lämnar någon oberörd. Genom historien har Plantryck spelat en avgörande roll i att forma våra liv, och dess betydelse är fortfarande uppenbar i den samtida världen. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska alla aspekter av Plantryck och hur det har format den värld vi känner.

Plantryck är inom grafisk teknik en tryckformsprincip där de tryckande och icke-tryckande ytorna skiljs åt genom ytornas olika kemiska egenskaper, och inte genom nivåskillnader.

Exempel på tryckmetoder som använder sig av plantrycksprincipen är offset och stenlitografi, där plantryck också blivit synonymt för litografi eller offset. Andra namn för denna princip är yttryck, flacktryck och flattryck.

Plantryck används även som samlingsnamn för sådana tryckförfaranden där tryckformen liksom mottryckskroppen är plan och trycket sker över hela tryckformen samtidigt. Exempel på sådana tryckpressar är digelpressar.

Referenser

Noter

  1. ^ Persson, Ove (red.) (1956) Grafisk uppslagsbok. Stockholm: AB Svensk Litteratur. s. 626
  2. ^ Paulsson, Gregor; Cruse, Sigvard; Hæggström, Carl Z.; Kumlien, Akke & Lagerström, Hugo (red.) (1937) Hantverkets bok: Boktryckarkonst. Stockholm: Lindfors Bokförlag AB. s. 410
  3. ^ Paulsson, Gregor; Cruse, Sigvard; Hæggström, Carl Z.; Kumlien, Akke & Lagerström, Hugo (red.) (1937) Hantverkets bok: Boktryckarkonst. Stockholm: Lindfors Bokförlag AB. s. 411