I den här artikeln fördjupar vi oss i Piteå Summer Gamess värld för att utforska dess många aspekter och upptäcka vilken betydelse den har i vårt samhälle. Från Piteå Summer Games som en relevant figur i historien, till dess relevans idag, genom dess inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. Vi kommer att analysera hur Piteå Summer Games har påverkat och fortsätter att påverka våra liv och avslöjar data och kuriosa som du kanske inte kände till. Gör dig redo att fördjupa dig i en spännande resa genom Piteå Summer Games och upptäck allt som denna figur, tema, datum, etc. har att erbjuda oss.
Piteå Summer Games är en årlig fotbollsturnering för ungdomar. Efter Gothia Cup är turneringen den Sveriges näst största i ungdomsfotboll sett till antalet deltagande lag. Turneringen startade 1990 och idag deltar cirka 800 lag från hela världen i åldersklasserna 8–17 år. Matcherna spelas på gräs eller konstgräs i och omkring Piteå. Turneringen pågår i tre dagar under helgen efter midsommar, vilket gör att matcher kan spelas även in på natten.
Matcherna spelas på 64 fotbollsplaner runt om i kommunen. Tävlingsorter är bland andra Piteå, Munksund, Svensbyn, Storfors, Infjärden, Öjebyn och Norrfjärden.
Matcherna spelas på 5-, 7- eller 11-mannaplaner, beroende på åldersgrupp.
Nästan 2000 matcher spelas under de tre dagarna.
Förutom de tre bästa i varje åldersgrupp från 13 år och uppåt, får också samtliga spelare mellan 8 och 12 år medaljer. Det tas även i beaktande hur medföljande föräldrar och övriga supportrar agerar vid match. Piteå Summer Games använder sedan 2014 det Gröna kortet som kan ges till spelare, ledare, lag och supportrar som utmärker sig på ett positivt sätt.
Pojkar
Flickor
11 mot 11 spelas i åldrarna 14 till 16, 9 mot 9 spelas i åldrarna 3 och14, 7 mot 7 spelas i åldrarna 10 till 12 (inget slutspel), samt 5 mot 5 i åldrarna 8 till 9 (inget slutspel).