Peshmerga

I den här artikeln ska vi i detalj utforska ämnet Peshmerga, ett ämne som har väckt stort intresse och debatt på senare tid. Från dess ursprung till dess påverkan på dagens samhälle har Peshmerga varit föremål för studier och analys av experter från olika discipliner. Under hela denna artikel kommer vi att undersöka de olika perspektiven på Peshmerga, samt dess relevans i det historiska och kulturella sammanhanget. Dessutom kommer vi att fördjupa oss i specifika aspekter som hjälper till att bättre förstå vikten av Peshmerga idag, såväl som dess möjliga konsekvenser för framtiden. Gör dig redo att fördjupa dig i en fascinerande resa genom Peshmergas universum!

Peshmerga-soldat.

Peshmerga (kurdiska: pêşmerge) är en samlingsbeteckning för väpnade kurdiska nationella rörelser.[1] Ursprungligen var det kurdiska soldater från Irak och Iran som förenades och bildade den självständiga kurdiska Mahabadrepubliken 1946, med sin ledare Mulla Mustafa Barzani som lydde under kurdernas första president Qazi Muhammad. Dess existens blev dock kortvarig och efter våldsamheter flydde Barzani med 500 av sina krigare till Sovjetunionen, där de kom att kalla sig Peshmerga ("De som möter döden").

Den nationella militära kurdiska Peshmergastyrkan bildades då Qazi Mohammad som ledde den kurdiska Mahabadrepubliken hissade den kurdiska flaggan över de offentliga byggnaderna och utropade republiken.

Begreppet

Peshmerga är ett ord som bildats av de kurdiska orden pesh (’framåt’ eller ’inför’) och merg (’döden’).[1]

Referenser

Noter

  1. ^ Ingmar Karlsson. ”Peshmerga”. Nationalencyklopedin. Bokförlaget Bra böcker AB, Höganäs. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/peshmerga. Läst 12 september 2015. 

Externa länkar