Paul Chambers

I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Paul Chambers ur ett multidisciplinärt perspektiv, och ta upp dess historiska, sociala och kulturella implikationer. _Var1 är ett ämne som har väckt intresse hos forskare och experter inom olika områden, och dess relevans är tydlig i nutida sammanhang. Genomgående i artikeln kommer vi att undersöka olika förhållningssätt och teorier relaterade till Paul Chambers, samt dess inverkan på dagens samhälle. Genom detaljerad analys strävar vi efter att erbjuda en heltäckande bild av Paul Chambers, exponera dess mindre kända aspekter och lyfta fram dess betydelse i det nuvarande landskapet.

Paul Chambers
FöddPaul Laurence Dunbar Chambers, Jr.
22 april 1935[1][2]
Pittsburgh[3], USA
Död4 januari 1969[1] (33 år)
New York[4], USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidCass Technical High School
SysselsättningKompositör, skivartist, jazzmusiker, kontrabasist
Redigera Wikidata

Paul Laurence Dunbar Chambers, född 22 april 1935 i Pittsburgh, Pennsylvania, död 4 januari 1969 i New York, var en amerikansk kontrabasist.

Paul Chambers växte upp i Detroit. När han flyttade till New York blev han jazzbasist i J.J. Johnsons och Kai Windings kvintett och sedan i Miles Davis band. Där spelade, förutom Miles själv, även John Coltrane och Philly Joe Jones. Chambers blev snabbt en favorit hos sina kollegor och hans basspel var perfekt för både snabba melodier och långsammare ballader. Han var också, liksom Slam Stewart, känd för att spela bas med arco i jazz.

På skiva kan han höras i två av jazzens mest inflytelserika skivor: John Coltranes Giant Steps och Miles Davis Kind of Blue (båda från 1959). Låten Mr. P.C.Giant Steps är tillägnad Chambers.

Paul Chambers levde ett hedonistiskt liv med heroin och alkohol och dog vid 33 års ålder i tuberkulos 1969.

Referenser

Noter

  1. ^ SNAC, SNAC Ark-ID: w6ht3khn, läs online, läst: 9 oktober 2017.
  2. ^ MAK, PLWABN-ID: 9810703921305606.
  3. ^ Eileen Southern, Biographical Dictionary of Afro-American and African Musicians, Greenwood Publishing Group, 1982.
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 31 december 2014.