Paramagnetism

I dagens värld har Paramagnetism blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av människor. Oavsett om det beror på dess inverkan på samhället, dess relevans i historien, dess inflytande på populärkulturen, har Paramagnetism lyckats fånga uppmärksamheten hos miljontals individer runt om i världen. Detta fenomen har genererat omfattande debatt och analyser inom olika områden, vilket har lett till produktionen av ett stort antal artiklar som försöker utforska och förklara dess många aspekter. I den meningen ligger vikten av att ta upp ämnet Paramagnetism i dess förmåga att inspirera till reflektioner, väcka frågor och skapa större förståelse för dess betydelse idag.

Flytande syre dras till en magnetpol.

Paramagnetism är en typ av magnetism som uppvisas av vissa ämnen. Den kännetecknas av att endast ett yttre magnetfält finns (till skillnad från ferromagnetism). Paramagnetismen är svag[1] och riktad i samma riktning som det yttre fältet (till skillnad från diamagnetism). Paramagnetismen utforskades och beskrev av den brittiske vetenskapsmannen Michael Faraday 1845, som konstaterade att de flesta grundämnena och vissa kemiska föreningar är paramagnetiska.[2]

Paramagnetismen förekommer hos ämnen med atomer som har ofyllda inre elektronskal. Hos metaller bildar ledningselektronerna en elektrongas. Denna ger också upphov till en form av paramagnetism, som går under benämningen Paulis paramagnetism.[3]

Magnetismen uppdelas i tre huvudtyper, paramagnetism, diamagnetism och ferro-, ferri- och antiferromagnetism.[3]

Referenser

Noter

  1. ^ Sven Grahn. ”Paramagnetism”. Nationalencyklopedin. Bokförlaget Bra böcker AB, Höganäs. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/paramagnetism. Läst 16 september 2016. 
  2. ^ ”Paramagnetism” (på engelska). Encyclopaedia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc. https://www.britannica.com/science/paramagnetism. Läst 16 september 2016. 
  3. ^ Olof Beckman. ”Magnetism, avsnitten ”Magnetism hos olika ämnen” och ”Paramagnetism””. Nationalencyklopedin. Bokförlaget Bra böcker AB, Höganäs. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/magnetism. Läst 16 september 2016. 

Externa länkar