Orlångsån

I dagens värld är Orlångsån ett ämne för ständigt intresse och debatt. Oavsett om det beror på dess historiska relevans, dess inverkan på det nuvarande samhället eller dess betydelse för populärkulturen, är Orlångsån ett ämne som fortsätter att dra till sig uppmärksamhet från akademiker, forskare, entusiaster och människor i allmänhet. Under åren har Orlångsån utvecklats och dess betydelse har ökat, vilket genererar oändlig utforskning och forskning om dess många aspekter. I den här artikeln kommer vi att försöka fördjupa oss i ämnet Orlångsån, utforska dess ursprung, dess utveckling och dess inverkan på den samtida världen.

Orlångsån är ett anlagt vattendrag i trakten Orlångsjö i Huddinge kommun. Ån rinner från sjön Orlången till Ågestasjön och börjar vid Orlångens norra vik i höjd med gården Stora Orlångsjö och torpet Lilla Orlångsjö. Vattendraget är cirka 600 meter långt och rinner till största delen genom ett våtmarksområde. Orlångsån ingår i Orlångens naturreservat.

Forntida fynd kring gården Stora Orlångsjö tyder på att trakten var bedodd redan under vikingatiden. Här gick även en forntida farled mellan Orlången och Ågestasjön och vidare till Magelungen.[1] En rest av denna farled är dagens Orlångsån. Närmast Orlången finns en kreatursbro och på halva sträckan korsas Orlångsån av en byväg som brukar översvämmas på våren. Trakten är en viktig häckningsplats och ett fågelskyddsområde.

Ursprungligen var Söderån det naturliga utloppet från Orlången. Sedan slutet av 1800-talet sker utloppet via den grävda Orlångsån.[2]

Bilder

Externa länkar

Källor