Ämnet för Orientexpressen (musikgrupp) är ett ämne som har väckt intresse och debatt i en mängd olika kretsar, från akademiker och experter till vanliga människor. Detta ämne har varit föremål för uttömmande studier, passionerade diskussioner och djupa reflektioner runt om i världen. Med tiden har Orientexpressen (musikgrupp) varit en integrerad del av samhället och har spelat en avgörande roll i många människors liv. Från dess inverkan på kultur och historia, till dess inflytande på teknik och vetenskap, har Orientexpressen (musikgrupp) satt en outplånlig prägel på mänskligheten. I den här artikeln kommer vi att utforska höjdpunkterna och relevanta aspekter av Orientexpressen (musikgrupp), och diskutera dess betydelse i det aktuella sammanhanget.
Orientexpressen är en svensk musikgrupp inom världsmusik, med folkmusik från framför allt Ungern, Rumänien, Balkan och Turkiet på repertoaren. Gruppen bildades 1975 av Owe Ronström, Tommy Johansson och John Lundberg.
Från 1982 har medlemmarna varit Owe Ronström (fiol, säckpipa), Hans Hurtig (dragspel, flöjter), Dan Lundberg (klarinett, flöjter), Anders Sjöberg (gitarr, bouzouki), John Lundberg (bas, gitarr), Anders Hammarlund (flöjter), Bo Nordenfelt (bas, gitarr) och Ismet Lolić (dragspel). Som gästartister har medverkat bland andra Kalman Balogh (cimbalom), Kostadin Varimezov (gajda), Jozsef Kozak (säckpipa och flöjt), Roar Engelberg (panflöjt) Lars Bo Kujahn (slagverk), Ziya Aytekin (zurna, mey), Rebecca Fors (sång), Zlatko Jevremović (sång) och Gunnel Mauritzson (sång).
Under 1980- och 1990-talen turnerade gruppen flitigt i Sverige och i Norge, Danmark, Tyskland och Holland och genomförde dessutom i Rikskonserters regi ett stort antal skolturnéer i Sverige.
På gruppens album har Anders Hammarlund, Anders Lennmark, John Lundberg, Kalle Sjöström, Kemal Rastgeldi, Owe Ronström, Tommy Johansson, Hans Hurtig, Bo Pettersson (Nordenfelt), Dan Lundberg och Anders Sjöberg medverkat.