Olvonsläktet

I den här artikeln kommer vi att utforska Olvonsläktet ur olika perspektiv och ta upp dess betydelse, dess effekter och dess inflytande på dagens samhälle. Olvonsläktet är ett ämne som har fångat intresset hos forskare, yrkesverksamma och allmänheten, på grund av dess inverkan på våra liv. Från dess ursprung till dess utveckling idag har Olvonsläktet varit föremål för debatt och reflektion inom olika områden, och anses vara ett nyckelelement för att förstå den samtida världen. Genom den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Olvonsläktet, analysera dess olika aspekter och dess roll i det aktuella sammanhanget.

Uppslagsordet ”Viburnum” leder hit. För en ort i USA, se Viburnum, Missouri.
Olvonsläktet
Rynkolvon (V. rhytidophyllum)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningVäddordningen
Dipsacales
FamiljDesmeknoppsväxter
Adoxaceae
SläkteOlvonsläktet
Viburnum
Vetenskapligt namn
§ Viburnum
AuktorLinné, 1753
Arter (urval)

Olvonsläktet (Viburnum) är ett växtsläkte med ungefär 150 arter varav endast skogsolvon (V. opulus) är en ursprunglig vildväxande art i Sverige. De flesta olvonarter är buskar men det finns även ett par små träd. Tidigare ingick olvon i familjen kaprifolväxter men genetiska tester visar att de hör hemma i desmeknoppsfamiljen.

Blommorna, som är vita eller rosa, växer i knippen. De enskilda blommorna är små, 3–5 millimeter i diameter. De har fem kronblad och vissa arter doftar starkt. Frukten är ett runt eller något tillplattat bär som är rött eller lila. Bäret innehåller ett frö.

Många olvonarter har blivit omtyckta trädgårdsväxter. Bladen, barken och bären är giftiga.[1]

Referenser

  1. ^ Wigander, Millan (1976). Farliga växter. Stockholm: Almqvist & Wiksell Förlag. sid. 67. ISBN 91-20-04445-3 

Externa länkar