Olof Nobelius

I den här artikeln ska vi analysera allt relaterat till Olof Nobelius. Från dess ursprung och utveckling till dess inverkan på dagens samhälle. Genom historien har Olof Nobelius spelat en grundläggande roll i olika aspekter av det dagliga livet och påverkat människor i alla åldrar och samhällsklasser. Genom olika förhållningssätt och perspektiv kommer vi att utforska de många aspekterna av Olof Nobelius, samt dess inverkan på kultur, ekonomi, politik och teknik. Dessutom kommer vi att undersöka aktuella åsikter och debatter kring Olof Nobelius, samt de möjliga framtida projektioner som kan uppstå i relation till detta ämne som är så relevant i det nutida samhället.

Olof Nobelius, född 31 december 1706 i Uppsala, död 18 februari 1760 i Uppsala, var en svensk ritmästare, miniatyrmålare och tecknare.

Han var son till häradshövdingen Petter Nobelius och Wendela Rudbeck och från 1746 gift med Anna Kristina Wallin. Nobelius skrevs in som student vid Uppsala universitet 1714 men när hans konstnärliga anlag visade sig fick han en utbildning av akademiritmästaren Johan Klopper 1727–1730. Därefter flyttade han till Stockholm där han försörjde sig som informator och ritade och målade på fritiden. Han sökte 1734 platsen som ritmästare vid Uppsala universitet och i sin ansökan bifogade han en rekommendation från Carl Hårleman, platsen tillsattes dock av en annan och Nobelius fick vänta till 1754 då platsen åter blev ledig. Vid Uppsala biträdde han Linné med teckningar och lade upp en stor gravyrsamling som användes i undervisningen. Han var far till Immanuel Nobel den äldre och farfarsfar till Alfred Nobel.

Tryckta källor

Referenser