I dagens värld är Olaus Petri Carelius ett ämne som väcker intresse och uppmärksamhet hos människor i alla åldrar, nationaliteter och livsstilar. Oavsett om det beror på dess relevans i populärkulturen, dess inverkan på samhället eller dess implikationer inom det vetenskapliga området, har Olaus Petri Carelius lyckats fånga uppmärksamheten hos miljontals individer runt om i världen. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Olaus Petri Carelius, analysera dess betydelse, dess utveckling över tid och dess inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. Från sitt ursprung till nutid har Olaus Petri Carelius satt en outplånlig prägel på historien och fortsätter att generera debatter, reflektioner och upptäckter.
Olaus Petri Carelius, född 1702 i Ösmo socken, död 1758 i Huddinge socken, var en svensk präst och diktare.
Carelius var son till kyrkoherden i Ösmo Petrus Carelius. Hans mor hette Hästesko. Carelius prästvigdes i Uppsala 1725 och var kyrkoherde i Huddinge socken från 1739.
Han är för eftervärlden främst känd som författaren till den i en mängd upplagor utgivna Hönsgummans visa, en hyllningsdikt till det svenska kungaparet vid kröningen 1751. Den trycktes första gång samma år. I visan berättar en 99-årig hönsvakterska på en herrgård om de fem herrskap som funnits där under hennes tid. Det är en allegori, liknande den i Olof von Dalins "Sagan om hästen", och handlar egentligen om Sveriges regenter från Kristina till Fredrik I.