I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den spännande världen av Nybroviken. Oavsett om det är en person, ett aktuellt ämne, ett historiskt datum eller något annat relevant element kommer vi att försöka utforska på djupet olika aspekter relaterade till Nybroviken. För att ge en heltäckande och berikande vision kommer vi att ta upp olika synvinklar, analysera möjliga implikationer och konsekvenser samt försöka erbjuda ett kritiskt och reflekterande perspektiv på Nybroviken. Vi hoppas att den här artikeln kommer att vara av intresse för dem som vill utöka sin kunskap om detta ämne och att den kan väcka inte bara nya idéer utan också konstruktiva diskussioner kring Nybroviken.
Nybroviken är en vik av Saltsjön som ligger mellan Blasieholmen och Östermalm i Stockholm. Fortsättningen mot öst fram till Djurgårdsbron är Ladugårdslandsviken. Namnet kommer från en tidigare bro som gick i Nybrogatans förlängning över dagens Nybroplan till Blasieholmen som då ännu inte blivit landfast. Vid Nybroviken ligger turbåtar som sommartid trafikerar Stockholms skärgård och längst in vid Nybroplan finns en hållplats för Djurgårdsfärjan.
Ladugårdslandsviken sträckte sig fram till 1800-talet betydligt längre in mot land än dagens Nybroviken. Både området för dagens Berzelii park och Birger Jarlsgatan upp mot Stureplan var delar av viken. Kring 1640 anlades en bro mellan Ladugårdslandet och Blasieholmen, Ladugårdslandsbron, som även kallades Nya Bron eller Nybron.
Till viken innanför bron hade Träskrännilen sitt utlopp. Den kallades Packaretorgsviken efter Packaretorget (dagens Norrmalmstorg), eller i folkmun Katthavet. Träskrännilen följde dagens Birger Jarlsgatan och avvattnade Träsket vid dagens Eriksbergsplan som i sin tur var en del av utloppet från Brunnsviken. Avskrädet som följde med denna "avloppsledning" och det skräp som slängdes i direkt gjorde att vikens inre del snabbt både växte igen och blev ökänd för sin smuts.
När man pratade om att ersätta Ladugårdslandsbron med en järnbro fann Karl XIV Johan att man lika gärna kunde fylla igen det allt mer stinkande Katthavet. I slutet av 1830-talet beslöt man därför att fylla ut området innanför bron och att också ersätta denna som nu blev mer av en kaj eller en hög vägbank än en bro. 1848 var arbetena avslutade och fyra år senare började man att iordningställa Berzelii park.
Fyllningsmassornas tryck på Nybrons östra sida blev med åren för stor och 1868 utfylldes även en del av viken öster om Nybron (nuvarande Raoul Wallenbergs torg) samtidigt fick Nybroviken sin rundade form med strandgatan Nybrohamnen. Nybrokajerna ritades av arkitekt Fredrik August Lidströmer.