Norrmalms stadsdelsområde

I dagens värld har Norrmalms stadsdelsområde blivit ett ämne av stort intresse och relevans. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess historiska relevans eller dess påverkan på populärkulturen, är Norrmalms stadsdelsområde ett ämne som fortsätter att generera debatt och kontroverser. I den här artikeln kommer vi att analysera olika aspekter relaterade till Norrmalms stadsdelsområde, från dess ursprung till dess inverkan idag. Vi kommer att utforska dess utveckling genom åren, dess olika tolkningar och dess roll i den samtida världen. Genom en detaljerad analys kommer vi att försöka belysa detta spännande och spännande ämne.

Norrmalms stadsdelsområde
Tidigare stadsdelsområde i Stockholm Redigera Wikidata
Stadsdelsområde Redigera Wikidata
Del avStockholm Redigera Wikidata
Tillkomst1 januari 1997 Redigera Wikidata
LandSverige Redigera Wikidata
Inom det admi­nis­tra­ti­va områdetStockholms län
 • Stockholms kommun Redigera Wikidata
Koor­di­na­ter59°20′30″N 18°2′50″E Redigera Wikidata
Ersatt avNorra innerstadens stadsdelsområde Redigera Wikidata
Upphörde30 juni 2023 Redigera Wikidata
Area4,95 kvadratkilometer Redigera Wikidata
Har del(ar)Norrmalm, Vasastaden, Skeppsholmen, Roslagstull Redigera Wikidata
Karta

Karta
Norrmalms stadsdelsområde.

Norrmalms stadsdelsområde var ett stadsdelsområde i Stockholms innerstad som omfattade stadsdelarna Norrmalm, Skeppsholmen och Vasastaden samt en mindre del av Östermalm.[1] Den 1 juli 2023 uppgick stadsdelsområdet i Norra innerstadens stadsdelsområde.

Stadsdelsnämnden startade sin verksamhet den 1 januari 1997 som en av 24 stadsdelsområden.[2]

Området begränsades av Norrström i söder, Brunnsviken i norr, Birger Jarlsgatan och Valhallavägen i öster, samt av Klara sjö, Karlbergssjön och gränsen mot Solna i väster. Antalet invånare inom stadsdelsområdet var 70 263 år 2016 och prognosticeras att nå 74 196 år 2020 och 77 708 år 2025.[3]

Församlingar i Norrmalms stadsdelsområde var Adolf Fredrik, S:t Johannes, S:t Matteus och Gustav Vasa samt delar av Domkyrkoförsamlingen och Engelbrekts församling.

Referenser

Noter