Necronomicon i Sverige är ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Sedan dess uppkomst har det genererat debatter, kontroverser och har varit föremål för många studier och forskning. Dess inverkan på samhället har varit djupgående, och dess relevans är fortfarande lika aktuell som i dess början. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska de olika aspekterna av Necronomicon i Sverige, från dess ursprung till dess nuvarande situation, såväl som dess möjliga konsekvenser för framtiden. Genom en djupgående och objektiv analys kommer vi att försöka belysa detta ämne som har påverkat så mycket i olika aspekter av det moderna livet.
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2019-03) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Necronomicon i Sverige är en antologi med texter kopplade till H P Lovecrafts författarskap, den fiktiva ockulta boken Necronomicon och till Sverige. Boken är sammanställd av Rickard Berghorn och Mattias Fyhr och utgavs på Aleph Bokförlag 2002. Det är också titeln på en text av Rickard Berghorn som finns med i boken men som först publicerades, i en något annorlunda version, i Minotauren nr 8, dec 2000.
Boken spelar på den tradition som säger att den mytologi Lovecraft skapade i sina skräckberättelser antingen var "sanningen" eller innehöll betydande "korn" av sanning - en idé som inspirerat en lång rad litterära efterföljare men också tagits på fullt allvar av ett inte obetydligt antal människor. Boken inleds visserligen med en essä av litteraturvetaren Fyhr om Lovecraft och intresset för hans verk i Sverige och andra länder, men kan i övrigt läsas som en kartläggning av "Necronomicons svenska historia". Huvuddragen i denna historia presenteras i den tidigare nämnda texten av Berghorn med samma titel som boken, en text som refererar till de övriga inslagen (som inkluderar en skräcknovell som ursprungligen publicerades 1895, när Lovecraft var fem år gammal) och därigenom skapar en helhetskänsla och illusion av vetenskaplig trovärdighet.
I Berghorns text "Necronomicon i Sverige" kan man bland annat läsa att det finns en svensk översättning av Necronomicon (troligen utförd av en greve Magnus de la Gardie, avlägsen släkting till den betydligt mer kände Magnus Gabriel de la Gardie), att ett sällsynt tryckt exemplar av denna finns i science fiction-kännaren Sam J. Lundwalls ägo, samt att Necronomicon ("den galne arabens bok") skall ha spelat en betydande roll för Strindbergs så kallade "Infernokris".