I dagens värld är Nödmeddelande ett ämne som skapar stort intresse och debatt i samhället. Genom historien har Nödmeddelande varit föremål för studier och analys av experter inom olika områden, som försöker förstå dess inverkan och omfattning i olika aspekter av det dagliga livet. Från dess ursprung till nutid har Nödmeddelande utvecklats och anpassats till de förändringar och utmaningar som den samtida världen presenterar. I den här artikeln kommer vi att utforska betydelsen av Nödmeddelande och dess inflytande på dagens samhälle, samt de olika synpunkter som finns kring detta ämne.
Ett nödmeddelande ges av till exempel fartyg eller flygplan som befinner sig i omedelbar fara. Vid radiotelegrafi används som nödsignal morsesignalen SOS (utan bokstavsmellanrum) och vid radiotelefoni ordet Mayday.
Ett nödmeddelande i radiotelefoni föregås av ett nödanrop enligt följande:
Nödanropet görs på någon av de för ändamålet avsedda kanalerna, som ofta också fungerar som anropskanal.
Nödanropet kan istället för eller utöver det verbala nödanropet skickas digitalt med DSC. Det digitala nödanropet innehåller uppgifter om farkosten och dess senaste kända position samt, om de matats in, uppgifter om nödens art.
Efter nödanrop ges nödmeddelandet på formen:
Nödmeddelandet kan också avslutas med Mayday.
Sjövägsreglerna definierar följande signaler som nödsignaler (regel 37 och bilaga 4, 2 §; kommentarerna inom hakparentes är enligt svenska Sjötrafikföreskrifter m.m.). Signalerna kan användas tillsammans eller var för sig.
Det är förbjudet att använda eller visa någon av signalerna annat än i avsikt att ange nöd och behov av hjälp, likaså att använda någon signal som kan förväxlas med någon av dem.
Andra nödsignaler: