Morra

Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Morra, som har skapat intresse och debatt inom olika samhällsområden. Morra har fångat uppmärksamheten hos forskare, experter och till och med den vanliga medborgaren på grund av dess relevans och inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. Under åren har Morra varit föremål för analys, diskussion och reflektion, vilket gett upphov till en mängd olika åsikter och perspektiv kring detta ämne. I den meningen är det av stor vikt att fördjupa kunskapen och förståelsen för Morra, i syfte att berika debatten och främja en övergripande och kritisk vision i detta avseende. Följande linjer kommer därför olika dimensioner av Morra att utforskas, med syftet att erbjuda en fullständig och objektiv titt på detta ämne av relevans för dagens samhälle.

Den här artikeln behandlar en lek. För djurlätet, se morrande.
Morraspelare.
Morraspelare år 1887.

Morra är ett gammalt italienskt fingerspel som förekom redan i antikens Grekland och Rom då det kallades digitis micare (latin, "glimma med fingrarna").[1]

Spelet påminner om sten, sax, påse och finns i flera olika varianter. Två, eller ibland flera, deltagare visar i ett visst ögonblick upp ett antal fingrar, och säger samtidigt hur många fingrar han/hon gissar att det sammanlagt visas upp. Om båda gissar rätt eller fel går spelet vidare, men om någon gissar rätt vinner denne lika många poäng som det totala antalet fingrar som visats upp.

Poängen kan omvandlas till pengar om man är lagd för äventyrligt spel.

Referenser

  1. ^ Morra i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1913)

Externa länkar