Mole Antonelliana

I dagens värld är Mole Antonelliana ett ämne som har fångat uppmärksamheten och intresset hos miljontals människor runt om i världen. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess relevans i populärkulturen eller dess betydelse i historien, har Mole Antonelliana lyckats överskrida gränser och generationer och blivit ett ämne för diskussion och debatt inom olika områden. Från dess uppkomst till nutid har Mole Antonelliana satt sin prägel på människors liv och markerat ett före och efter i vårt sätt att se världen. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna och dimensionerna av Mole Antonelliana, analysera dess inflytande inom olika områden och dess roll i det samtida samhället.

Mole Antonelliana.

Mole Antonelliana (italienskt uttal: ) är en byggnad i Turin, Italien, idag 165,5 meter hög. Bygget påbörjades 1863 och avslutades 1889. Den har namn efter dess ursprungliga arkitekt, Alessandro Antonelli. En mole är på italienska benämningen på en byggnad av monumentala proportioner. Den var med sina 167,5 meter 1889 världens högsta byggnad i tegel, något den fortfarande är.

Historik och användning

Mole Antonelliana skapades ursprungligen som en synagoga för stadens mosaiska församling. Den härbärgerar idag Italiens filmmuseum, Museo Nazionale del Cinema, och är därmed också den högsta museibyggnaden i världen[källa behövs]. Den var den högsta italienska byggnad som rests före 1900-talet och är fortfarande staden Turins högsta byggnad.

Den 23 maj 1953 raserade stormvindar i kombination med en tromb de översta 47 metrarna av byggnaden. Spiran återuppbyggdes 1961 som en metallstruktur klädd i sten. Totalhöjden blev efter ombyggnaden 165,5 meter.

Symbol

Byggnaden är symbol för staden Turin. Symbolen för Olympiska vinterspelen 2006 föreställer Mole Antonelliana utformad som iskristaller.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 16 december 2012.

Noter

  1. ^ Skyscraperpage.com. Läst 16 december 2012. (engelska)
  2. ^ "Mole Antonelliana". Arkiverad 5 november 2012 hämtat från the Wayback Machine. Museonazionaledelcinema.it. Läst 16 december 2012. (engelska)
  3. ^ Meek, H.A. (1995): The Synagogue, Phaidon, London. sid 201–202. (engelska)
  4. ^ "2006 Torino Olympics Logo". Sportslogos.net. Läst 16 december 2021. (engelska)

Externa länkar