Merlett

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Merlett, och analysera dess inverkan på olika aspekter av vardagen. Från dess inflytande på det moderna samhället till dess relevans i historien har Merlett spelat en grundläggande roll i vår utveckling som individer och som kollektiv. På dessa sidor kommer vi att undersöka dess utveckling över tiden, från dess början till nutid, och reflektera över dess betydelse i framtiden. Med ett multidisciplinärt förhållningssätt kommer vi att närma oss Merlett ur olika perspektiv och lyfta fram dess relevans inom områden som kultur, politik, vetenskap och teknik. Utan tvekan fortsätter Merlett att vara ett ämne för intresse och debatt idag, och genom denna artikel tänker vi fördjupa oss i dess innebörd och betydelse i dagens samhälle.

Rikard II:s vapensköld med fem brittiska merletter.

Merlett, ibland stavat märlett, är en fågel som förekommer inom fransk och brittisk heraldik men som refererar till olika fåglar på de två språken.

Den brittiska merletten liknar en svala eller seglare men saknar ben och brukar istället avbildas med korta fjädertofsar. Den brittiska merletten benämns marlet på engelska, efter engelskans "martin" som betyder svala. Inom brittisk heraldik är den märket för en yngre son i en adelsfamilj och förekommer i många vapensköldar, däribland Plantagenets. Frånvaron av fötter representerar dess oförmåga att landa, vilket symboliskt kopplar den till en yngre son som saknar land. Merletten representerar även snabbhet.

Den franska merletten saknar också fötter men avbildas även utan näbb. Det franska namnet kommer från franskans "merle", det vill säga koltrast, och brukar beskrivas som en koltrasthona även om formen ofta påminner mer om en fot- och näbblös andfågel. På franska kallas fågel även för canette eller bara anet efter det franska ordet "canard" som betyder anka.

Galleri med vapensköldar

Brittiska merletter

Franska merletter

Noter

  1. ^ https://www.saob.se/artikel/?unik=M_1931-0046.aq83 SAOB (1945) Märlett, Spalt M 1999 band 17
  2. ^ Jesper Wasling, Waslings heraldiska ordbok
  3. ^ Shakespeare, William; Brooke, Nicholas (annotator) (1990). The Tragedy of Macbeth. Oxford University Press. sid. 115. ISBN 0192834177 
  4. ^ ”Curiosity Corner”. Baronage.co.uk. Arkiverad från originalet den 2 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130502231902/http://www.baronage.co.uk/1999/corner01.html. Läst 27 januari 2008. 
  5. ^ Cooper, JC (1992). Symbolic and Mythological Animals. London: Aquarian Press. sid. s. 158. ISBN 1-85538-118-4