I dagens värld är Medborgarforskning ett ämne som har fått stor relevans inom olika områden. Från politik till vetenskap har Medborgarforskning blivit en intressepunkt för samhället i stort. När världen går framåt i teknik och står inför nya utmaningar är det viktigt att analysera och förstå vikten av Medborgarforskning i dagens samhälle. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Medborgarforskning och hur det har påverkat världen idag. Från dess ursprung till dess möjliga framtida implikationer är Medborgarforskning ett ämne som förtjänar allas uppmärksamhet.
Medborgarforskning är forskning som genomförs med ett aktivt deltagande av allmänheten, det vill säga andra än professionella forskare och forskarstuderande. Deltagarna kan samla in material, agera som assistenter, samarbetspartners, projektledare eller initiativtagare. Medborgarforskning är alltså ett flexibelt och dynamiskt koncept, som används såväl av traditionella forskare som av politiska rörelser för att skapa nya kunskapsunderlag. Medborgarforskning ger forskare hjälp och kan samtidigt ge medborgare ökad insyn och insikt i hur forskning går till. Medborgarforskning syftar i regel på samarbeten mellan stora grupper människor och eller mellan allmänhet och akademiska forskare, men har inte givits en strikt definition. Privatforskare, som syftar på en person som bedriver privatforskning eller amatörforskning, ofta på egen hand, kan räknas till medborgarforskning i dess vidaste mening.
Medborgarforskning fanns med i svenska Språkrådets nyordslista 2016.
Det engelska begreppet "Citizen Science" började användas på 1990-talet, men verksamheter där frivilliga och professionella forskare samverkar för att ta fram ny kunskap har en lång historia.
Sverige har en lång tradition av samarbeten forskare och frivilliga emellan. Redan på 1750-talet startade Carl von Linné världens första nätverk för att rapportera lövsprickning. Frivilligas deltagande var också avgörande när Sveriges meteorologi och fenologi beskrevs med hjälp av landsomfattande nätverk av observatörer med början på 1850-talet. Ett modernt samarbete är Artportalen hos Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som är en av de största portalerna för medborgarforskning i världen.
År 2018 startade ett projekt med syfte att skapa en svensk webbportal för medborgarforskning. "En nationell samlingspunkt där alla som är intresserade av medborgarforskning kan hitta råd och riktlinjer, delta i projekt, starta nya projekt och utbyta erfarenheter", enligt projektledaren Dick Kasperowski, docent i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.
Den europeiska organisationen för medborgarforskning, the European Citizen Science Association (ECSA) tog 2016 fram 10 principer för medborgarforskning, Ten Principles of Citizen Science.