Mary Richmond

Idag vill vi ta upp ett ämne av stor betydelse: Mary Richmond. Detta är ett ämne som har genererat stort intresse och debatt på senare tid, och det är därför vi har beslutat att ägna en komplett artikel åt det för att analysera det på djupet. Mary Richmond är ett ämne som har påverkat ett stort antal människor runt om i världen, eftersom det har implikationer i olika delar av samhället. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Mary Richmond, från dess ursprung och utveckling till dess konsekvenser och möjliga lösningar. Vi hoppas att den här artikeln kommer att vara till stor nytta för våra läsare och ge dem större klarhet och förståelse om Mary Richmond.

Mary Richmond

Mary Ellen Richmond, född 5 augusti 1861 i Belleville, Illinois, död 12 september 1928 i New York City, var en amerikansk socialarbetare och brukar räknas som en av det sociala arbetets pionjärer. Hon var verksam i Baltimore, senare Philadelphia och därefter New York.

Mary Richmond var samtida med en annan av det sociala arbetes "mödrar", Jane Addams, men skiljde sig från Addams därigenom att Richmond betonade individens eget ansvar för sin situation, medan Addams fokuserade på det omgivande samhällets betydelse för fattigdom och social utslagning.

Richmond förespråkade "friendly visitors" som en väsentlig del i det sociala arbetet. Dessa vänskapliga besökare skulle vara frivilligarbetare. De skulle inte ge materiella gåvor, utan arbetade i de fattigas hem med förändringsarbete.

Richmond menade att det praktiska sociala arbetet var grundläggande. Det behövdes en särskild socialarbetarutbildning, men hon varnade för alltför nära anknytning till universiteten. Äldre socialarbetare skulle lära vidare till blivande socialarbetare.

Mary Richmonds arbete har ansetts utgöra en idéhistorisk bakgrund till det moderna psykosociala arbetet.

Bibliografi i urval

  • Richmond, Mary Ellen (1899). Friendly Visiting among the poor. A handbook for charity workers. New York/London: MacMillan.
  • Richmond, Mary Ellen (1917). Social diagnosis. New York: Russell Sage Foundation.
  • Richmond, Mary Ellen (1922). What is social case work? An introductory description. New York: Russell Sage Foundation.
  • Richmond, Mary Ellen (1930). The long view. Papers and addresses by Mary E Richmond. Ed. Joanna C. Colcord. New York: Russell Sage Foundation. (Fulltext)

Källor

  1. ^ Soydan, Haluk (1993). Det sociala arbetets idéhistoria. Lund: Studentlitteratur. sid. 40, 82-109 
  2. ^ Soydan, Haluk (1990). Mary Richmond: en idéhistorisk presentation. Örebro: Institutionen för socialt arbete. Högskolan i Örebro