MARPOL är ett ämne som genererat stort intresse och debatt den senaste tiden. Dess relevans påverkar olika områden i det dagliga livet, från politik till populärkultur, inklusive teknik och vetenskap. Med tiden har MARPOL blivit en central punkt för diskussion och analys, med olika perspektiv och förhållningssätt som inbjuder oss att reflektera över dess betydelse och möjliga konsekvenser. I den här artikeln kommer vi att utforska några av de mest relevanta dimensionerna av MARPOL, såväl som dess inflytande på dagens samhälle.
MARPOL 73/78 (SÖ 1980:7) är en internationell konvention om förhindrande av havsföroreningar från fartyg. Konventionen undertecknades 1973 och modifierades 1978, men trädde i kraft först 2 oktober 1983. Den administreras av International Maritime Organization (IMO) i London. I maj 2013 deltog 152 stater, som sammanlagt stod för 99,2 % av världens tonnage.
Konventionen innehåller grundläggande principer och allmänna skyldigheter, men även mer detaljerade regler i sex bilagor.
Bilagorna 1 och 2 är bindande för konventionsparterna, men de andra är frivilliga.
Alla fartyg som är flaggade i en stat som undertecknat konventionen omfattas av bestämmelserna. Flaggstaterna har en skyldighet att inspektera sina fartyg, och att utfärda certifikat till de fartyg som uppfyller kraven i MARPOL. Alla övriga parter i konventionen har rätt att inspektera ett fartyg och dess certifikat när fartyget befinner sig i deras hamnar.
Bring, Ove; Mahmoudi, Said, Wrange, Pål (2014). Sverige och folkrätten