Målbur

I dagens värld har Målbur blivit ett ämne av ökande intresse för en mängd olika människor. Oavsett om vi talar om Målbur på ett personligt, professionellt, kulturellt eller socialt plan är dess betydelse obestridlig. I den här artikeln kommer vi att noggrant utforska inverkan och relevans av Målbur i våra dagliga liv. Från dess ursprung till dess inflytande på dagens samhälle kommer vi att undersöka de många aspekterna av Målbur och hur det har utvecklats över tiden. Genom detaljerad analys och djupa reflektioner hoppas vi kunna ge en heltäckande bild av Målbur och dess roll i den moderna världen.

Uppslagsordet ”Målet” leder hit. För andra betydelser, se Mål.
Målbur och målvakt i fotboll.

Målbur, vardagligt bur, är en sportterm för en konstruktion som bildar mål. En professionell målbur täcks ofta av ett nät som fångar upp bollar, puckar och dylikt, och kan liknas en öppen bur. Enklare varianter, särskilt sådana med enbart två stolpar och en ribba, brukar kallas målställning.

Större målburar eller målställningar förekommer till exempel i bandy och fotboll, medan mindre (även kallade kassar) förekommer i till exempel ishockey, innebandy och vattenpolo. I de flesta sporter vaktas målburen av en målvakt. I basket förekommer ingen målbur, och istället har man en basketkorg som saknar målvakt. I ultimate finns enbart så kallade målzoner.

Stolpen är det som lodrätt går vid vänster och höger kant av målet, medan ribban (överliggaren) går vågrätt vid målets övre kant. Stolpe/ribba in innebär att bollen eller pucken tar i stolpen eller ribban innan den går in i mål. Stolpe/ribba ut innebär att bollen eller pucken tar i stolpen eller ribban men därefter inte går in i mål. Stolpe in och stolpe ut kan även användas i andra sammanhang när något med liten marginal går rätt respektive fel. Stolpskott innebär att någon skjuter något som träffar en stolpe. Kryssribba kallas punkten av målburen där ribban och stolpen möts.

Referenser

  1. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: målställning
  2. ^ ”kasse | svenska.se”. https://svenska.se/tre/?sok=kasse&pz=1. Läst 5 december 2024. 
  3. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: kryssribba