Linjäraccelerator

I den här artikeln kommer vi att utforska ett brett utbud av idéer och koncept relaterade till Linjäraccelerator. Från dess ursprung till dess nuvarande tillämpningar har Linjäraccelerator varit ett ämne för intresse och debatt inom olika områden. Vi kommer att analysera dess betydelse i det samtida samhället, såväl som dess inflytande på utvecklingen av olika discipliner. Genom forskning och intervjuer med experter kommer vi att försöka belysa de mest relevanta aspekterna relaterade till Linjäraccelerator, vilket ger våra läsare en mer komplett och djupgående vision av detta ämne.

Linjäracceleratorn i CERN

En linjäraccelerator, (även linac från engelskan Linear Accelerator) är en anläggning som accelererar laddade elementarpartiklar (elektroner, protoner, joner) på en raksträcka. Partiklarna accelereras till höga energier genom en växelspänning som åstadkommes av elektroder längs accelerationsröret.

Historia

Den första linjäracceleratorn arbetade med likspänning, men man uppnådde inte tillräcklig hög partikelenergi. Därför prövades växelspänning istället på förslag av svensken Gustaf Ising. Den norska ingenjören Rolf Wideröe konstruerade 1928 den första fungerade anläggningen med växelspänning[1].

Användning

En av Radiumhemmets linjäracceleratorer.

Linjäracceleratorer används bland annat inom följande områden:

Se även

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyska Wikipedia.

Noter

  1. ^ Wideröe, R. (17 Dec 1928). ”Über ein neues Prinzip zur Herstellung hoher Spannungen”. Archiv für Elektrotechnik 21 (4): sid. 387–406. doi:10.1007/BF01656341. 

Övriga källor