Lilla Dorrit

I dagens värld har Lilla Dorrit blivit ett ämne av allt större betydelse och intresse för olika samhällsområden. Både på ett personligt och professionellt plan spelar Lilla Dorrit en grundläggande roll i utvecklingen och utvecklingen av människor och samhällen. Genom historien har Lilla Dorrit varit föremål för studier, debatt och analys, och dess inflytande sträcker sig till flera discipliner, från vetenskap och teknik till konst och kultur. I den här artikeln kommer vi att på djupet undersöka effekten av Lilla Dorrit på dagens samhälle, och ta upp dess implikationer, tillämpningar och utmaningar från olika perspektiv. Dessutom kommer vi att undersöka hur Lilla Dorrit har format vårt sätt att tänka, agera och relatera till världen omkring oss, och hur dess fortsatta utveckling fortsätter att påverka våra liv på betydande sätt.

Lilla Dorrit
FörfattareCharles Dickens
OriginaltitelLittle Dorrit
LandEngland England
GenreRoman
Utgivningsår1855-1857
Scen ur en pjäsbearbetning av Lilla Dorrit av Franz von SchönthanSvenska Teatern 1925. I rollerna Hugo Björne och Inga Tidblad.

Lilla Dorrit (originaltitel: Little Dorrit) är en roman av Charles Dickens. Den publicerades ursprungligen som följetong 1855–1857 och utgavs i bokform 1857.

Romanen är en samhällskritisk skildring om sociala orättvisor i det samtida England med särskild fokus på fängslandet av skuldsatta människor i så kallade gäldstugor.[1]

Huvudkaraktärer

  • William Dorrit, fattig handelsman, far till Amy.
  • Amy Dorrit, lilla Dorrit, lojal dotter.
  • Mrs. Clennam, mor till Arthur, bär på en stor hemlighet.
  • Arthur Clennam, son till Mrs. Clennam, återvänder till London efter många års frånvaro.

Svenska översättningar

  • Dickens, Charles; C.J. Backman (1856–1857). Lilla Dorrit: roman i två böcker. Uppsala: Leffler 
  • Dickens, Charles; Edvin Möller (1924–1925). Lilla Dorrit. Malmö: Skandinavia 
  • Dickens, Charles; Inga Broomé (1942). Lilla Dorrit. Malmö: Norden [2]

Filmatiseringar

Lilla Dorrit har adapterats för film och TV fem gånger, 1913, 1920, 1934, 1988 och 2008.

Referenser