Laodike av Pontus

I dagens värld har Laodike av Pontus blivit ett allt mer relevant ämne av intresse. Oavsett om vi pratar om teknik, vetenskap, politik, ekonomi eller något annat område så spelar Laodike av Pontus en grundläggande roll i våra liv. Med samhällets framfart och utvecklingen av nya idéer har Laodike av Pontus fått en betydelse som inte går att ignorera. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Laodike av Pontus, och analysera dess inverkan på olika aspekter av vardagen. Från dess ursprung till dess nuvarande utveckling har Laodike av Pontus varit ett ämne för ständig diskussion i den samtida världen.

Laodike av Pontos
SysselsättningPolitiker
MakeMithridates VI Eupator
BarnArkathias
Drypetina
Mithridates av Kolchis
Machares (f. 85 f.Kr.)
Farnakes II av Pontos (f. 95 f.Kr.)
Kleopatra av Pontos
FöräldrarMithridates V av Pontos
Laodike VI
SläktingarMithridates VI Eupator (syskon)
Laodike av Pontos (syskon)
Redigera Wikidata

Laodike av Pontus, född 130 f.Kr, död 90 f.Kr, var en drottning av Pontus. Hon medregent till sin bror och make Mithridates VI Eupator från 116 till 90 f.Kr.[1]

Laodike var dotter till Mithridates V av Pontus och Laodike VI. Mithridates VI gifte sig med henne efter att han hade avsatt deras mor och bror och blivit ensam regent i Pontus år 116 f.kr. Orsaken till syskonäktenskapet var att bevara dynastins "rena blod", att bekräfta sin egen rätt till tronen och att gifta sig med en person han kunde göra till medregent, och Laodike hyllades som hans drottning och medregent.

Laodike hade ett antal sexuella förbindelser med makens vänner. År 90 f.Kr varnades han av sina tjänare om att Laodike förberedde en kupp mot honom, och mottog en lista på hennes anhängare och medkonspiratörer. Han tillfångatog då omedelbart Laodike och de övriga som namngavs på listan och avrättade dem. Efter hennes död vägrade Mithridates att gifta sig med någon som bar hennes namn, och var också ovillig att ge sina följande hustrur titeln drottning.

Barn:

  1. Mithridates
  2. Arcathius
  3. Machares
  4. Pharnaces II av Pontus
  5. Kleopatra av Pontus
  6. Drypetina

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter

  1. ^ A. Mayor, The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome's deadliest enemy, Princeton University Press, 2009