I den här artikeln kommer vi att analysera effekten av Langning i dagens samhälle, och utforska dess implikationer inom olika områden. Langning har varit föremål för forskning och debatt de senaste åren och dess inflytande är tydligt inom områden som teknik, politik, kultur och ekonomi. Genom denna analys kommer vi att försöka förstå i vilken utsträckning Langning har förändrat vårt sätt att tänka, interagera och leva i den samtida världen. Likaså kommer vi att undersöka de utmaningar och möjligheter som Langning erbjuder för framtiden, med hänsyn till de olika perspektiven och åsikterna i frågan.
Langning kallas den verksamhet att illegalt förse tredje person med alkohol, narkotika eller sprängmedel (som t.ex. fyrverkeripjäser) genom försäljning eller annat överlämnande, om denne ej har laglig rätt att inneha eller köpa dem.
I vardagstal kan langning både syfta på försäljning av olagliga droger (såsom narkotika), och på försäljning av lagliga droger som till exempel alkohol till personer som inte är berättigade att köpa dem. I svensk juridisk terminologi syftar begreppet langning i första hand på den senare användningen av begreppet. En person som ägnar sig åt langning betecknas langare. Ofta ingår det som langas i beteckningen på personerna, såsom spritlangare eller narkotikalangare (vardagligt knarklangare).
Langning är i detta sammanhang benämningen på den brottsliga handling då någon köper ut, säljer, lånar ut eller ger bort starköl, vin eller sprit till en person under 20 år. För folköl gäller åldersgräns 18 år.
På restauranger och nattklubbar med serveringstillstånd gäller åldersgräns 18 år för inköp av samtliga alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror. Alkoholhaltig dryck måste dock säljas med skäligt pålägg enligt alkohollagen då det är förbjudet att bjuda på alkohol. Det är då den serveringsansvariges ansvar att kunden inte dricker sig berusad.
Langning kan ge böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.
Följande säger alkohollagen 3 kap. (1994:1738) om försäljning av alkohol: