Idag ska vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Konventionen i Olkijoki. Oavsett om du är en historiefantast, en vetenskapsentusiast eller bara vill berika dina kunskaper, kommer denna artikel säkerligen att överraska dig. Konventionen i Olkijoki har haft en betydande inverkan på samhället under åren, och dess inflytande är fortfarande relevant idag. Följ med oss på denna resa genom de mest relevanta aspekterna av Konventionen i Olkijoki, utforska dess betydelse, dess bidrag och dess plats i den moderna världen. Gör dig redo att upptäcka allt du inte visste om Konventionen i Olkijoki!
Konventionen i Olkijoki var den överenskommelse som slöts den 19 november 1808 mellan Sverige och Ryssland under finska kriget. Olkijoki är en by som i dag ligger i Brahestad.
Dåligt väder och brist på förnödenheter satte sin prägel på de båda arméerna i högre grad än tidigare, vilket ledde till att den svenske generalmajoren friherre Carl Johan Adlercreutz, med befälhavaren Karl Nathanael af Klerckers godkännande, tog initiativ till förhandlingar. Han träffade den ryske befälhavaren, generallöjtnanten greve Nikolaj Kamenskij och tillsammans arbetade de fram villkoren som i sammanfattning innebar att:
Konventionen undertecknades den 19 november av Adlercreutz och Kamenskij. Dagen efter godkändes konventionen av ”Grefve Buxhoevden Gen. befälhafvare för kejserl. Ryska arméen”. Överenskommelsen innebar den slutliga svenska reträtten från Finland.