Konsum Österlen

Idag ska vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Konsum Österlen. Detta ämne har varit föremål för studier, debatt och reflektion genom historien och påverkat olika aspekter av samhället. Sedan dess uppkomst har Konsum Österlen utlöst en serie betydande transformationer i _var2-sfären, vilket genererat både beundran och kontroverser. Genom den här artikeln kommer vi att på djupet utforska de olika aspekterna relaterade till Konsum Österlen, från dess ursprung till dess nuvarande inverkan, i syfte att ge en heltäckande och berikande vision av detta ämne som är så relevant idag.

Konsum Österlen var en svensk konsumentförening i Simrishamns kommun och Tomelilla kommun.

Historik

Föreningen bildades 1961 genom sammanslagning av Simrishamns kooperativa handelsförening och Tomelilla kooperativa handelsförening, Kooperativa föreningen Österlen i Hammenhög och Konsumentföreningen S:t Olof samt föreningen i Gärsnäs. Tomelillaföreningens chef Bruno Mattsson blev chef för den sammanslagna föreningen.

År 1962 uppgick Lövestads kooperativa handelsförening i Konsum Österlen. Vitaby handelsförening fusionerade med Konsum Österlen 1964.

Med tiden bestämdes det att föreningen skulle gå ihop med Konsumentföreningen Solidar i Malmö, främst för att man inte ansåg sig klara av att finansiera etableringar av Domusvaruhus i Simrishamn och Tomelilla, vilket sågs som nödvändigt. De slutgiltiga besluten togs på föreningsstämmor i maj och juni 1964. Verksamheten fördes över den 1 januari 1965. Föreningen var verksam fram till årsstämman den 2 april 1965, när den upphörde.

Vid utgången av 1964 hade man 3538 medlemmar. Under 1964 lade man ner butikerna i Tommarp, Kivik och Sankt Olof, så när verksamheten överfördes till Solidar bestod den av åtta enheter, nämligen två butiker i Simrishamn (Konsumhallen samt en butik på Möllebacken), en Konsumhall i Tomelilla, varubuss i Sankt Olof samt en butik vardera i Borrby, Hammenhög, Gärsnäs och Vitaby.

Några mindre föreningar i området som Simris handelsförening och Gladsax kooperativa handelsförening stod utanför Konsum Österlen och gick heller inte upp i Solidar. Föreningarna i Simris och Gladsax lades istället ner på 1970-talet.

Källor

  1. ^ Konsum Österlen, Riksarkivet
  2. ^ Familjenytt, Barometern, 8 september 1971
  3. ^ Kungörelse, Arbetet, 22 februari 1962
  4. ^ Hvitaby handelsförening, Arkivregister Stockholms Län
  5. ^ Österlen-Konsum går till Solidar, Arbetet, 5 maj 1964
  6. ^ Österlenkonsum till hävderna Den 2 april avslutas epoken, Arbetet, 2 mars 1965
  7. ^ Solidar nu tvåa i Sverige Hård butiksrationalisering, Arbetet, 28 januari 1965
  8. ^ Konsum Österlen rekordökade, Arbetet, 17 januari 1965
  9. ^ Annons, Arbetet, 2 december 1970
  10. ^ Kooperativa föreningen Gladsax, Arkivregister Stockholms Län