Knut Lindroth

I dagens värld är Knut Lindroth ett ämne som har blivit allt mer aktuellt. Oavsett om det beror på dess inverkan på samhället, dess betydelse inom det vetenskapliga området eller dess inflytande på populärkulturen, har Knut Lindroth blivit ett ämne av allmänt intresse. När samtalen kring Knut Lindroth fortsätter är det avgörande att förstå dess innebörd och implikationer. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Knut Lindroth och analysera dess roll i den samtida världen. Från dess ursprung till dess inverkan på nuet kommer vi att fördjupa oss i det fascinerande universum Knut Lindroth och upptäcka allt detta tema har att erbjuda.

Knut Lindroth
Knut Lindroth som Hamlet 1906.
Knut Lindroth som Hamlet 1906.
FöddKnut Arvid Lindroth
11 mars 1873
Stockholm, Sverige
Död7 oktober 1957 (84 år)
Stockholm, Sverige
Aktiva år1892–1950
MakaAnna-Lisa Carlsson
(1902–1957; hans död)
IMDb SFDb

Knut Arvid Lindroth, född 11 mars 1873 i Stockholm, död där 7 oktober 1957, var en svensk skådespelare och teaterdirektör.

Biografi

Lindroth utbildades vid Dramatens elevskola 1891–1892 och arbetade därefter vid Svenska Teatern i Helsingfors och senare för teaterledare som August Lindberg och Hjalmar Selander.

Från 1905 och mer än ett kvartssekel framåt drev Lindroth ett eget turnerande teatersällskap. På repertoaren stod de stora klassiska styckena av bland annat Shakespeare, Schiller och Ibsen men också modernare pjäser av Gerhart Hauptmann och George Bernard Shaw.

Till teaterdirektörens egna paradroller hörde Hamlet, Romeo och Cyrano de Bergerac. Lindroth medverkade också, även upp i hög ålder, i ett antal svenska filmer.

Han var sedan ca 1900 trolovad med skådespelaren Anna-Lisa Carlsson (1882–1968), som också ingick i makens teatersällskap. De hade tillsammans fem barn. Makarna är begravda på Skogskyrkogården i Stockholm.

Filmografi

Teater

Roller (ej komplett)

År Roll Produktion Regi Teater
1897 Håkon Härdabred, Norges konung Axel och Walborg
Adam Oehlenschläger
August Arppe Svenska Teatern, Helsingfors
1906 Hamlet Hamlet
William Shakespeare
Knut Lindroths sällskap
1948 Kejsaren Vita hästen
Hans Müller och Ralph Benatzky
Max Hansen Oscarsteatern

Referenser

Noter

Källor

Vidare läsning