Klickbete

I den här artikeln kommer vi att diskutera ämnet Klickbete, ett ämne av stor relevans och intresse idag. Klickbete har genererat många debatter och kontroverser, samt väckt intresset hos experter och fans av olika discipliner. I denna mening är det viktigt att i detalj analysera alla aspekter och perspektiv relaterade till Klickbete, för att fullt ut förstå dess inverkan och omfattning i dagens samhälle. Genom den här artikeln kommer vi att utforska olika synpunkter, relevanta data och möjliga framtida implikationer av Klickbete, med syftet att erbjuda en komplett och berikande vision om detta viktiga ämne.

För travhästen med liknande namn, se Click Bait.

Klickbete (från engelskans clickbait) är en pejorativ benämning på en "vilseledande eller överdriven text eller bild som ska locka folk att klicka på en länk på en webbsida".[1] Modellen, som bland annat kommit att förknippas med Upworthy (grundad 2012) och andra viralsajter, ser ofta ut så här:

  • en rubrik som består av två fraser
  • ett känslomässigt löfte
  • undanhåller viktig information för läsaren[2]

Ett klickbete illustreras ofta med en bild och en inredigerad pil i bilden som pekar på något som är bortklippt. Texterna formuleras ungefär "Anna köpte räkor på Ica och när hon öppnade burken kunde hon inte tro sina ögon". I det här fallet pekar pilen i bilden på burken men för att se vad som är i den krävs att läsaren klickar på länken. Ofta är det också återanvända klickbeten från utländsk media utan att detta klargörs för läsaren förrän efter att läsaren klickat och läst en bit.

Detta sätt att locka till klick har även kommit att i allt större utsträckning att användas av etablerad media, exempelvis Expressen, Aftonbladet och SVT Nyheter.[3][4]

Se även

Referenser