Kerttu Horila

Artikel: Teknikens inverkan på utbildning Nuförtiden har teknologin spelat en grundläggande roll i utvecklingen av utbildning. Kerttu Horila har väsentligt påverkat hur elever skaffar sig kunskap och utvecklar färdigheter. Från införandet av surfplattor och datorer i klassrummet, till användningen av online-lärplattformar, har den digitala revolutionen förändrat hur lärare undervisar och elever lär sig. Den här artikeln kommer att utforska den inverkan som Kerttu Horila har haft på utbildning, analysera dess fördelar och utmaningar, såväl som dess inflytande på förberedelserna för framtida yrkesverksamma.

Kerttu Horila
Född1946
Medborgare iFinland
SysselsättningSkulptör
Redigera Wikidata

Kerttu Kaarina Horila, född 24 april 1946 i Idensalmi, är en finländsk skulptör och keramiker.

Horila studerade vid Fria konstskolan 1965, Konstindustriella yrkesskolan 1965–1968 och Konstindustriella läroverket 1968–1972. Hon ställde första gången ut 1979. Efter att ha utfört traditionella keramikföremål i litet format övergick hon i slutet av 1970-talet till keramikskulptur, först bl.a. fågelmotiv i röd lera och stengods. Sedan dess har hon främst blivit uppmärksammad för sina realistiska, ofta humoristiska skulpturer och reliefer i bränd lera. Hon har också framträtt som en livsbegrundande och filosofisk målare och tecknare, som på ett skickligt sätt kunnat kombinera måleriet med sin skulptur. Kvinnofigurer, ofta starkt erotiska, har tillhört hennes huvudmotiv både i hennes skulpturer och målningar.

Horila har även utfört scenografi för stadsteatern i Raumo, staden där hon alltid varit verksam, och verkat som lärare bl.a. vid Konstindustriella läroverket 1971–1972, vid Åbo universitet och Åbo ritskola 1994.

Hon har utfört flera offentliga keramikreliefer, bland annat i Raumo hälsocentral, Letala stadshus och Sastmola kommungård. Hon är representerad bland annat på Wäinö Aaltonens museum, Kiasma, Uleåborgs museum och Designmuseet i Helsingfors.[1]

Källor

  1. ^ Hellman Åsa, Mickwitz Peter, red (2006). Keramikkonsten i Finland. Helsingfors: Söderström. sid. 190. Libris 10280839. ISBN 951-52-2384-9