I artikeln som presenteras nedan kommer ämnet KL-trä att diskuteras i detalj och uttömmande. KL-trä är ett ämne som har skapat stort intresse inom olika områden och dess relevans har ökat de senaste åren. Genom hela denna artikel kommer olika aspekter relaterade till KL-trä att analyseras, från dess ursprung och utveckling till dess implikationer i det nuvarande samhället. En rundtur kommer att göras av de olika perspektiv och tillvägagångssätt som har föreslagits kring KL-trä, för att erbjuda en heltäckande och uppdaterad vision om detta ämne. Dessutom kommer de utmaningar som KL-trä för närvarande utgör att undersökas, och möjliga strategier och lösningar kommer att erbjudas för att hantera dem effektivt.
Den här artikeln behöver fler eller bättre källhänvisningar för att kunna verifieras. (2020-08) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Korslimmat trä, eller KL-trä, är en limmad träplatta som är uppbyggd av ett ojämnt antal skikt av hyvlat trä, vanligen tre–nio. Varje skikt består av fingerskarvade brädor, som är lagda sida vid sida. I varje skikt är brädorna lagda i rät vinkel i förhållande till intilliggande skikt. Skikten limmas samman och pressas ihop, på samma sätt som plywood. Vissa tillverkare använder sig av kantlimmade brädor, vilket innebär att brädorna i varje skikt limmas samman sida vid sida, längs kanterna.
Korslimmat trä utvecklades i slutet av 1970-talet, och började sedan massproduceras under 1980-talet, framför allt i Österrike.
Den största producenten i Europa, där korslimmat trä anammats tidigt, är Stora Enso. I många år var Sveriges enda tillverkare av korslimmat trä Martinsons i Bygdsiljum, men 2019 började produktion i två nya fabriker: Stora Enso i Grums[1] och Södra Buildings Systems i Värö[2]. Produktionskapaciteten i Grums vid full drift beräknas till 100 000 kubikmeter per år.[3] År 2020 öppnade också Setra Group en fabrik för tillverkning av korslimmat trä, i Långshyttan.
Södra har byggt ytterligare en fabrik i Värö, som beräknades öppna under 2022.[4] [5] med en årskapacitet på 140 000 kubikmeter. Fabriken invigdes den 15 mars 2023.[6]
Företag som jobbar med husmontage med korsslimmat trä i Sverige och Finland är bland annat KI-group Oy.[7]