Kärsön, Långtarmen

Idag är Kärsön, Långtarmen ett ämne av stor relevans och intresse för många människor runt om i världen. Från dess historiska ursprung till dess påverkan på dagens samhälle har Kärsön, Långtarmen fångat uppmärksamheten hos både experter och allmänheten. När vi fördjupar oss i detta ämne upptäcker vi komplexiteten och mångfalden av perspektiv som omger det. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Kärsön, Långtarmen och analysera dess inflytande på olika aspekter av det dagliga livet. Från dess ursprung till dess utveckling idag har Kärsön, Långtarmen lämnat en betydande prägel på historien och fortsätter att generera debatter och reflektioner i det moderna samhället.

Ej att förväxla med Kärsön.
Kärsön vid Kärsö gård, augusti 2016

Kärsön är, förutom ön Kärsön vid Nockebybron i Ekerö kommun, namnet på en landförbindelse i samma kommun, mellan öarna Munsön och Ekerön.

Den landförbindelse som utgör Kärsön är belägen mellan Långtarmen i öst och Hovgårdsfjärden i väst och är ca 2 km lång, över Kärsön passerar Ekerövägen. På vikingatiden fanns här en vattenförbindelse från Hovgårdsfjärden till Långtarmen och där har det funnits en dragränna, Kärsödraget. Där drogs båtarna över till Långtarmen och kunde sedan runda den södra delen av Färingsö. Genom den postglaciala landhöjningen har denna förbindelse försvunnet.

I en vik av Långtarmen ligger Kärsö gård som omtalas för första gången år 1287 med biskop Bengt Birgersson som ägare. 1288 donerade biskopen gården till Klara kloster i Stockholm.

Externa länkar