Julhandel

Idag är Julhandel ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och bakgrunder. Sedan dess uppkomst har Julhandel skapat ett ökande intresse och har blivit ett centralt inslag i diskussionen om olika aspekter av det dagliga livet. Oavsett om det är på arbetsplatsen, inom utbildning, inom politiken eller inom underhållning, har Julhandel visat sig vara ett relevant och aktuellt ämne som förtjänar att analyseras på djupet. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv på Julhandel och undersöka dess inverkan på dagens samhälle.

Skyltfönster i Hongkong 2012.

Begreppet julhandel syftar på den handel och de inköp, som görs i samband med julfirandet. Inom handelsbranschen skiljer man på julhandel och julklappshandel, där den första utgörs av all form av handel som sker under julperioden, medan den sista enbart baseras på inköp av julklappar.

Varuhusen brukar vara julpyntade med jultomtar och granar. Ur flera av varuhusens högtalare strömmar julmusik, vilket lett till klagomål bland många anställda. I vissa städer hålls särskilda julmarknader.

Sverige

I Sverige inleds julhandeln traditionellt med julskyltningen i slutet av november.

Julhelgen 2014—2015 omsatte julhandeln i Sverige uppskattningsvis 70 miljarder svenska kronor, vilket innebar nytt rekord.

Åren 2018—2022 omsatte julhandeln mellan 78,5 miljarder kronor (år 2018) och 89,8 miljarder (år 2022) enligt Julhandelsrapporten 2023 från HUI Research.

USA

I USA inleds fenomenet traditionellt med shoppingdagen Black Friday, som infaller dagen efter Thanksgiving, samt internetvarianten Cyber Black Friday.

Se även

Källor

Fotnoter