Johannes Oecolampadius

I den här artikeln kommer vi att grundligt utforska ämnet Johannes Oecolampadius och analysera dess inverkan på olika aspekter av samhället. Från dess ursprung till dess nuvarande utveckling har Johannes Oecolampadius varit föremål för debatt och fascination för både experter och fans. Genom historien har Johannes Oecolampadius spelat en avgörande roll för att bilda åsikter, fatta beslut och forma olika situationer. Genom en omfattande analys kommer vi att försöka belysa komplexiteten i Johannes Oecolampadius och undersöka dess inflytande i olika sammanhang, från den personliga till den globala nivån. Vi hoppas att den här artikeln ger ett berikande och stimulerande perspektiv på Johannes Oecolampadius, och uppmanar läsarna att reflektera och fördjupa sig i detta fascinerande ämne.

Johannes Oecolampadius
Född1482[1][2][3]
Weinsberg, Tyskland
Död24 november 1531[4]
Basel, Schweiz
Medborgare iTysk-romerska riket
Utbildad vidRuprecht-Karls-Universität Heidelberg
Universitetet i Bologna
SysselsättningTeolog, universitetslärare, reformator
Befattning
Antistes
ArbetsgivareBasels universitet
MakaWibrandis Rosenblatt
Redigera Wikidata

Johannes Oecolampadius, född 1482 i Weinsberg, död 24 november 1531 i Basel, var en tysk kyrkoreformator som verkade under 1500-talet.

Biografi

Under en vistelse i Stuttgart lärde han känna Johannes Reuchlin. År 1516 verkade han i Basel, där han hjälpte Erasmus med utgivningen av Nya Testamentetgrekiska. År 1520 blev han novis i birgittinklostret Altmünster.

Han kom i kontakt med Martin Luthers skrifter och återvände 1522 till Basel, där han engagerade sig i den påbörjade reformationen. År 1529 blev han kyrkoherde i domkyrkan, där han bland annat tog fram den lokala kyrkoordningen.

Då Luther hamnade i dispyt med Huldrych Zwingli i frågan om nattvardsläran tog Oecolampadius parti för Zwingli. År 1525 skrev han De genuina verborum Domini: hoc est corpus meum, interpretatione som blev mycket viktig för den så kallade tropisk-symboliska uppfattningen av nattvardens instiftelseord. År 1529 diskuterade Oecolampadius med Luther vid religionssamtalet i Marburg.

Referenser

Noter

  1. ^ Johannes Oecolampadius, Biografisch Portaal (på nederländska), Biografisch Portaal-nummer: 98007248.
  2. ^ Aaron Swartz, Johann Oecolampadius, Open Library (på engelska), Open Library-ID: OL4849662A.
  3. ^ Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Online-ID: biography/Johann-Oecolampadiustopic/Britannica-Online, läst: 9 oktober 2017.
  4. ^ Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, id-nummer i Frankrikes nationalbiblioteks katalog: 12078180k, läst: 10 oktober 2015.

Webbkällor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Oecolampadius, Johannes, 1904–1926.