I dagens värld har Joakim blivit ett ämne av stor relevans och intresse för många människor. Sedan dess uppkomst har Joakim fångat allmänhetens uppmärksamhet och genererat kontinuerlig debatt inom olika områden. Dess inverkan har återspeglas i samhälle, politik, ekonomi och kultur, och har blivit en central fråga på den globala agendan. När Joakim fortsätter att utvecklas och anta nya former, expanderar dess inflytande globalt och genererar oändliga perspektiv och åsikter. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika kanterna av Joakim och analysera dess betydelse i det aktuella sammanhanget.
Joakim, Joachim eller Joacim är ett mansnamn, ursprungligen hebreiskt Jehoiakim (יהויקים) som betyder "Gud skall upprätta". Namnet gavs enligt Gamla testamentet av farao Neko till Eljakin när denne installerades som kung av Juda.[1] Namnet finns också i apokryferna, "Tillägg till Daniel", där Susannas make var Jojakim (alternativt Joakim) ifrån Babylon.[2]
Joakim (Ιωακειμ) är den grekisk-latinska formen av namnet. Det återfinns i den nytestamentliga apokryfen Jakobs protevangelium.[3] Joakim är enligt legenden namnet på Jungfru Marias fader, se Joakim, Marias far.
Det äldsta belägget för namnets förekomst i Sverige är från 1425,[4] då stavat Joachim vilket är den tyska stavningsformen.
Namnet var mycket populärt på 1980-talet men blev därefter allt ovanligare bland nyfödda.[källa behövs] 31 december 2005 fanns det totalt 42 729 personer i Sverige med namnet Joakim, Joachim eller Joacim, varav 29 386 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 435 pojkar namnet, varav 136 fick det som tilltalsnamn.
Jocke är i Sverige ett vanligt smeknamn för personer vid namn Joakim.
I Sverige har Joakim namnsdag den 20 mars.
En finsk kortform av Joakim är Aki.