Jean-Antoine Chaptal

I den här artikeln behandlas ämnet Jean-Antoine Chaptal ur ett objektivt och detaljerat perspektiv. Olika tillvägagångssätt och synpunkter relaterade till Jean-Antoine Chaptal kommer att utforskas, i syfte att ge läsaren en komplett och berikande vision av detta ämne. Relevanta aspekter kommer att analyseras, data kommer att presenteras och åsikter från experter inom området kommer att erbjudas. Syftet med denna artikel är att erbjuda en bred och mångsidig översikt som gör att läsaren får en djup och välgrundad förståelse för Jean-Antoine Chaptal.

Ej att förväxla med Jean-Antoine Chapsal.
Jean-Antoine Chaptal.

Jean-Antoine Claude Chaptal, greve av Chanteloup, född 4 juni 1756 och död 30 juli 1832, var en fransk kemist och ämbetsman.

Chaptal var ledare för salpeterfabriken i Grenoble, där han förenklade fabrikationen, och blev senare professor i Montpellier. Chaptal förbättrade fabrikationsmetoderna för svavelsyra, alun och soda, införde turkiskt rött i den franska färgeritekniken och införde en metod att förbättra vin, Chaptalisering. Han blev 1800 inrikesminister, och främjade som sådan industrins och kommunikationsmedlens framsteg. Under de hundra dagarna var han högste styresman för handels- och industriväsen.

Bland hans verk märks Essai sur le perfectionnement des arts chimiques en France (1800), Élémens de chymie (3 band, 4:e upplagan 1803), Chimie appliquée aux arts (4 band, 1807). Flera skrifter översattes tidigt till svenska, såsom Medborgaren C:s nya tvättmetod (1802) och andra liknande skrifter. Hans namn tillhör de 72 som är ingraverade på Eiffeltornet.

Källor