Idag vill vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Jacob Nielsen (greve). Genom att veta mer om Jacob Nielsen (greve) kan vi utforska dess olika aspekter och förstå dess betydelse i olika sammanhang. Genom den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Jacob Nielsen (greve), från dess ursprung till dess utveckling över tiden. Dessutom kommer vi att analysera dess inverkan på det moderna samhället och dess relevans i dagens värld. Genom ett heltäckande och detaljerat tillvägagångssätt hoppas vi kunna ge våra läsare en heltäckande och berikande inblick i Jacob Nielsen (greve).
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2021-06) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Jacob Nielsen, sannolikt född omkring 1250 och död omkring 1310, var greve av Norra Halland och son till greven Niels Nielsen (barnbarn på sidolinjen till Valdemar Sejr) och Cæcilie Jensdatter av Hvideätten (död 1260). Han låg bakom byggandet av Varbergs fästning.
Jacob fick 1283 faderns forna grevskap som län men slöt sig till Erik Klippings fiender och dömdes 1287 fredlös för påstådd inblandning i mordet på denne i Finderup. Liksom övriga fredlösa fick han norskt stöd mot Erik Menved och behöll makten i Halland norr om Ätran under två årtionden. I striden mellan Magnus Ladulås söner tog Jacob parti för hertigarna Erik och Valdemar mot kung Birger, Erik Menveds allierade. År 1305 överlät han länet åt kung Håkon Magnusson av Norge, som gav det vidare till hertig Erik. Jacob sökte sedan förgäves återfå det.
|