Jørgen Nash

I dagens värld har Jørgen Nash blivit ett ämne av stor relevans och intresse för både experter och allmänheten. Effekten av Jørgen Nash sträcker sig till alla aspekter av vårt dagliga liv, från hur vi förhåller oss till andra till den påverkan det har på miljön. Med tekniska framsteg och framsteg i samhället har Jørgen Nash blivit ett allt mer relevant ämne inom det akademiska, affärsmässiga och sociala området. I den här artikeln kommer vi att ytterligare utforska rollen och betydelsen av Jørgen Nash i vår värld idag, och analysera dess implikationer, utmaningar och möjligheter.

Jørgen Nash, född 16 mars 1920 i Vejrum, död 17 maj 2004, var en dansk målare, grafiker och poet.

Biografi

Nash var en av medlemmarna i den andra Situationistiska Internationalen. Experimentlusta och samhälleligt protestengagemang utmärkte hans konst i alla dess uttrycksformer: måleri, lyrik, essäer, film, happenings m. m. Ofta presenterades den tillsammans med clownartade, ibland förargelseväckande upptåg som gjorde hans person mer uppmärksammad än hans verk.

De sista 40 åren av sitt liv levde han i konstnärskollektivet Drakabygget utanför Örkelljunga. Jørgen Nash var bror till den internationellt kände danske målaren Asger Jorn och far till Cecilia Zwick Nash, Pernille Nash, Ambrosius Nash, Carsten Nash, Aya Nash och Manja Förby. Han har varit gift med Lis Zwick. Nash är representerad vid bland annat Moderna museet, Kalmar konstmuseum och Örebro läns landsting.

Litteratur

  • Jørgen Nash: Rebellen i vårt röda blod. Cavefors 1976.

Priser & utmärkelser

Se även

Källor

  1. ^ Svensson, Gary (2022). ’Efterkrigstidens skandinaviska konstscen: radikalisering och nya kommunikativa riktningar', Radikalism.. sid. ss 118-145 
  2. ^ Bra Böckers lexikon, 1978
  3. ^ Moderna museet
  4. ^ ”Kalmar konstmuseum”. Arkiverad från originalet den 4 december 2017. https://web.archive.org/web/20171204061234/http://konstdatabas.designarkivet.se/index.php/Detail/Entity/Show/entity_id/1024. Läst 3 december 2017. 
  5. ^ Konstsegment : en del av Örebro läns landstings konstinnehav, 1991, LIBRIS-ID:1282740, sid 172

Externa länkar