Inversa funktionssatsen

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Inversa funktionssatsen och utforska dess ursprung, utveckling och relevans idag. Från dess tidigaste rötter till dess inverkan på det moderna samhället har Inversa funktionssatsen spelat en betydande roll inom olika områden och fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och intressen. Genom detaljerad analys kommer vi att undersöka de nyckelaspekter som har bidragit till Inversa funktionssatsens popularitet och relevans, samt dess inflytande på samtidskulturen. Med ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt kommer vi att ta upp de olika aspekterna av Inversa funktionssatsen, från dess historiska betydelse till dess inverkan på teknik och innovation, vilket ger en heltäckande bild av dess betydelse i dagens värld.

Inversa funktionssatsen är en matematisk sats inom differentialkalkyl. Satsen ger tillräckliga villkor för att en funktion ska vara inverterbar i en omgivning till en given punkt och en formel för beräkning av derivatan av den inversa funktionen.

Inversa funktionssatsen

Envariabelanalys

Om f är kontinuerligt deriverbar med nollskild derivata i punkten a så är f inverterbar i en omgivning till a. Om kan derivatan av beräknas i punkten b genom:

Flervariabelanalys

Låt vara en kontinuerligt deriverbar avbildning. Om är en punkt så att Jacobideterminanten är nollskilld i

så finns det omgivningar U och V kring respektive så att avbildningen är bijektiv och inversen är kontinuerligt deriverbar.

Om så kan Jacobimatrisen till kan beräknas med

Bevis

Det finns många bevis för inversa funktionssatsen. Det enklaste bygger på satsen om största och minsta värde. Ett generellare bevis bygger på Banachs fixpunktssats, som även kan användas till att bevisa en generalisering av satsen som gäller i oändlighetsdimensionella vektorrum.

Exempel

Betrakta definierad av

Jacobimatrisen blir så att determinaten är

är nollskild för alla reella x ger inversa funktionssatsen att varje har en omgivning där funktionen är inverterbar.

Se även

Referenser

  • Forsling, Göran; Mats Neymark (2004). Matematisk analys i en variabel. Liber. sid. 192. ISBN 91-47-05188-4 
  • Persson, Arne; Lars-Christer Böiers (2005). Analys i flera variabler. Studentlitteratur. ISBN 91-44-03869-0