Ämnet för Illyriska är ett ämne som har uppmärksammats av både experter och entusiaster de senaste åren. Med ett genomslag som överskrider gränser och studieområden har Illyriska visat sig vara en intressant plats för forskare, yrkesverksamma och allmänheten. Från dess inflytande på samhället till dess implikationer på vardagen har Illyriska väckt debatter och reflektioner i en mängd olika sammanhang. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna och perspektiven relaterade till Illyriska, med syftet att ge en heltäckande och berikande syn på detta spännande ämne.
Den här artikeln har källhänvisningar, men eftersom det saknas fotnoter är det svårt att avgöra vilken uppgift som är hämtad var. (2020-09) Hjälp gärna till med att redigera artikeln, eller diskutera saken på diskussionssidan. |
Illyriska (eg. fornillyriska), benämning på det utdöda språket som talades av antikens illyrer, vars dotterspråk av somliga anses vara dagens albanska. Det är fortfarande okänt huruvida det kan klassificeras som ett satemspråk eller kentumspråk. Språket har fått sin benämning efter antikens Illyrien. Greker hade ett ord för illyrisktalande ("illurizein"), och identifierad som ett språk olikt grekiskan.
Språket kan ha dött ut sedan illyrerna erövrats av och uppblandats med galler under 300-talet f.Kr. och 200-talet f.Kr.. Tidigare förmodades ett släktskap mellan illyriskan och messapiskan, ett språk som talades på Apenninska halvön århundradena f.Kr., men detta har ej kunnat bevisats fullt ut.
Inga fynd av inskriptioner kan med säkerhet kopplas direkt till illyriska språket. Endast ett fåtal ord är kända från samtida grekiska och latinska författare, ett av dem är sybina vilket betydde jaktspjut. Några ytterligare ord tros vara identifierade på grundval av historiska person- och ortnamn. Även om alltså mycket litet är känt om illyriskan, är det sannolikt att en del av språket lever kvar i den nutida albanskan. Detta är dock en fråga som, i dagens politiskt oroliga tid på den balkanska halvön, givit upphov till stridigheter mellan olika nationalistiska grupperingar.
The Illyrians av John Wilkes, sida 73: